Det var ordene USAs president Barack Obama valgte for å beskrive de gjentatte «fornærmelsene» fra ledende politikere mot muslimer den siste tiden.

-Det er ikke å si det som det er. Det er bare galt. Det svekker vår anseelse i verdenssamfunnet og gjør det vanskeligere å oppnå våre mål. Det er et svik mot det vi står for som nasjon, sa Obama i sin syvende og siste «State of the Union»-talen til Kongressen i natt.

Passasjen var én av flere svært dårlig skjulte angrep på Donald Trump, den omstridte forretningsmannens om leder på meningsmålingene på republikansk side foran høstens presidentvalg.

Trump vil stenge grensene for muslimer og overvåke moskeer for å beskytte USA mot nye terroristangrep.

-Vi må avvise enhver politikk som går etter folk på grunn av rase eller religion. Dette handler ikke om politisk korrekthet. Det handler om å forstå hva som gjør oss sterke. Verden respekterer oss ikke for vårt våpenarsenal; den respekterer oss for vår mangfoldighet, vår åpenhet og vår respekt for alle trosretninger, sa Obama.

- Kan funke på tv

Den avgående presidenten gikk også etter Ted Cruz, som ligger bak Trump på målingene. Cruz sa før jul at han vil «teppebombe» ekstremist-områder i Midtøsten.

-Verden ser til oss for å løse disse problemene, og svaret vårt må være mer enn tøffe toner og rop om å teppebombe sivile. Det kan funke som på tv, men duger ikke på verdensscenen, sa Obama.

Også senere i talen vendte Obama tilbake til Trump, uten å nevne mangemilliardæren ved navn:

-Når frustrasjonen øker, vil det være stemmer som ber oss om å gå tilbake til våre stammer, gjøre medborgere som ikke ser ut som oss, eller ber som oss, eller stemmer som oss, eller har samme bakgrunn som oss, til syndebukker, sa Obama.

- Kjedelig, daff, treig

Trump, som hevder at USA taper for land som Kina og Mexico, fikk også sin økonomiske analyse revet i filler av den sittende presidenten.

-Enhver som hevder at amerikansk økonomi er i forfall, slår skrøner. Amerika har for øyeblikket verdens sterkeste økonomi. Vi står midt oppe i historiens lengste periode med sysselsettingsvekst i privat sektor. Og alt dette er oppnådd mens vi kuttet budsjettunderskuddet med nesten tre firedeler, sa Obama.

Trump sendte følgende melding til sine 5,7 millioner følgere på Twitter da den nesten én time lange talen gikk mot slutten:

-Talen er virkelig kjedelig, treig, daff - veldig vanskelig å se på!

Ser langt frem

Obama varslet før han gikk på talerstolen at han ville se langt frem i sin siste seremonielle tale til Kongressen. Talen skal normalt oppsummere året som gikk, og legge frem presidentens prioriteringer for det neste.

Presidenten stilte derimot spørsmål om hvordan politikerne kan sikre like muligheter for alle i den nye økonomien; sørge for at teknologien jobber for, og ikke mot, innbyggerne; USAs rolle i verdenssamfunnet; og hva som kan gjøres for å få politikerne til å vise det det beste som bor i dem - ikke det verste.

Obama tok selv kritikk for det dårlige samarbeidsklimaet i Kongressen.

-Det er en av få ting jeg angrer på i min presidenttid - at bitterheten og mistenksomheten mellom partiene har blitt verre istedenfor bedre. Det er ingen tvil om at en president med Lincoln eller Roosevelts evner kunne bygd bro over dette, og jeg lover at jeg vil fortsette å forsøke å bli bedre så lenge jeg har dette vervet, sa Obama.

Talen ble raskt hyllet av tv-kommentatorer som en av presidents beste.

God økonomi

Barack Obama understreket at USA har verdens sterkeste økonomi i sin siste State of the Union-tale tirsdag kveld.

– Alle som påstår at USAs økonomi er i tilbakegang, snakker usant, sa presidenten i sin årlige tale til det amerikanske folket.

Obama påpekte at økonomien har snudd, og at det er skapt millioner av nye arbeidsplasser i USA siden han ble president.

Dessuten slo han tilbake mot kritikerne som mener at USA er blitt svakere, mens landets fiender er blitt sterkere.

– USA er den mektigste nasjonen på jorden. Punktum. Det er ikke engang et jevnt løp, sa Obama.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Måling: Clintons ledelse kraftig redusert

 
Obama omgår Kongressen for våpenkontroll  

Trump og Obama fikk unngjelde i republikansk debatt