Orkla ventes å rapportere et driftsresultat før goodwillavskrivninger (EBITA) på 1.031 millioner kroner av en omsetning på 15,5 milliarder kroner i andre kvartal 2011, ifølge gjennomsnitt av estimater innhentet for TDN Finans blant 15 analytikere.

Etter en nedskrivning på Orklas Rec-aksjer på i snitt 4,1 milliarder kroner, estimeres det imidlertid et resultat før skatt på -2,4 milliarder kroner, mens nettoresultatet ventes til -2,9 milliarder kroner. Solenergiselskapet Rec handles mandag til laveste nivåer noensinnne. Aksjen har falt 52 prosent de siste 3 måneder.

Barberer resultatforventningene
Selv om analytikerne har oppjustert sine inntektsanslag med to prosent for 2011, tas ebita-estimatet ned seks prosent, og resultat før skatt-anslaget mer enn halveres fra 6,3 til 2,4 milliarder kroner sammenlignet med innhenting av estimatene før forrige rapport.

Inntektsestimatene for 2012 og 2013 tas opp rundt en prosent, mens resultat før skatt-estimatene tas litt opp.

Nordea kutter sine eps-estimater på Orkla med åtte prosent torsdag for 2011 grunnet Rec-investeringen og svakere etterspørsel for aluminiumsprodukter.

- For 2012-2013 tar vi ned estimatene med 2-4 prosent ettersom de lavere råvarekostnadene for konsumprodukter blir motvirket av den svekkende etterspørselen etter aluminiumsprodukter, heter det.

Meglerhuset opprettholder sin kjøpsanbefaling og har et kursmål på 60 kroner.

- Marginpress på konsum avtar
Nordea Equity Research venter at Orkla vil rapporterte en ebitda på 1.388 millioner kroner i andre kvartal og et nettoresultat på -3.055 millioner kroner.

- Marginpresset på konsumprodukter avtar, men vi venter fire prosent lavere ebita år over år for virksomheten. For de andre virksomhetene venter vi at Sapa vil rapportere lavere ebita, motvirket av positivt momentum for kjemivirksomheten. Vi venter et ebita-tap på 26 millioner kroner for finansielle investeringer relatert til eiendomssalg, motvirket av en finansgevinst med nettoeffekt på 17 millioner kroner, heter det.

SEB Enskilda skrev i en oppdatering 1.juli at de tar opp sine estimater for 2011 marginalt, drevet av energi- og kjemikalevirksomheten. De venter en ebita på 1.079 millioner kroner i andre kvartal. Rec-investeringen ventes å tynge resultatet med rundt fire milliarder kroner.

Kjøpsanbefalinger og kursmål tatt ned
Før forrige rapport anbefalte 13 av 15 analytikerne som oppga sin anbefaling kjøp på Orkla, med en hold og en salg, og et snittkursmål 63 kroner. Nå har 11 av 15 kjøp, mens fire har hold. Kursmålet er nedjustert til 60 kroner, varierende fra 52 til 70 kroner.

Orkla publiserer sin kvartalsrapport 20. juli

Deltagere: ABG Sundal Collier, Arctic Securities, CA Cheuvreux, Carnegie, Danske Markets, DnB Nor Markets, First Securities, Fondsfinans, Handelsbanken Capital Markets, Nordea Markets, Pareto Securities, RS Platou Markets, SEB Enskilda, Terra Markets og UBS.

-------------------------- 2011-estimatene før skatt inkluderer en verdinedjustering på Rec-posten på 3,2 milliarder kroner.

*EPS er basert på 1.018,6 millioner aksjer. ---------------------------------------------------------------------

Orkla er ned 0,79 prosent til 48,78 kroner, omsatt for 22 millioner kroner.

Les også: Hagen tyngre inn i Orkla (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.