– Jeg vil utfordre KrF, Sp og Ap til å møte dette spørsmålet åpent. Ofte er det lurt å møte endringer i virkeligheten med en åpen holdning til egne standpunkter, sier SVs forsvarspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell til NTB.

Han er helt enig med Venstre, som i sin alternative langtidsplan for Forsvaret utsetter deler av kampfly-kjøpet for å skaffe mer penger til Hæren og Heimevernet.

– Kampfly er viktig, og jeg er enig med Arbeiderpartiet og Høyre i at kampfly er en pilar i Forsvaret. Men jeg må spørre: Er ikke Hæren en pilar?

Sa nei

En utsettelse som den Venstre og SV tar til orde for, er uaktuell for Arbeiderpartiet.

– Det ville være et brudd med hovedpilaren i vår egen langtidsplan så vel som forslaget til ny langtidsplan som regjeringen har lagt fram, sa Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt til NTB i forrige uke.

Der regjeringen vil ha en ny utredning av Hæren og utsette investeringene, vil Venstre gjennomføre de vedtatte investeringene nå. For å få råd til det, foreslår partiet å utsette i fem år bestillingen av 18 kampfly og avvente bestillingen av ytterligere seks på ubestemt tid. De resterende 28 skal kjøpes i henhold til planene.

– Da må man forlenge levetiden for dagens F16 og dermed operere lenger med to typer kampfly parallelt. I tillegg skyver Venstre på investeringene til en tid hvor Forsvaret også må investere i nye overvåkingsfly og ubåter, sier Huitfeldt.

– Må velge

SV har i likhet med Venstre gruppebehandlet regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret.

– Hvis vi skal styrke hæren – slik hele opposisjonen vil – må vi i realiteten velge: En liten justering av kampflykjøpet, eller en kraftig økning av pengebruken, sier Solhjell.

Primært ønsker SV å kjøpe 40 istedenfor 52 kampfly. Det vil spare minst 8 milliarder i investeringskostnader og minst 220 millioner årlig i drift på sikt, ifølge partiet.

Pengene skal blant annet brukes på oppgradering av stridsvogner, nytt artilleri og moderne kampluftvern allerede i første planperiode, framholder Solhjell.

SV vil ha nye overvåkingsfly og ubåter, som regjeringen også går inn for. I tillegg vil partiet beholde Kystjegerkommandoen og helikopterbasen på Bardufoss samt gå for en delt løsning mellom Andøya og Evenes, der Andøya er base for maritime overvåkingsfly og Evenes er framskutt base for kampfly.

Les også: Oppdaget feil i to norske F-35 kampfly

 
Mood mener Forsvaret ikke kan yte troverdig motstand

Hærens problem dnPlus  (DN+)

Oppskrift for bedre forsvar dnPlus  (DN+)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.