- Det er rett og slett på tide. Jeg har jobbet 16 år på heltid med politikk. Nå er jeg 44. Skal jeg være «politiker for life», eller skal jeg gjøre noe annet? SV trenger også fornyelse, sier Solhjell til Aftenposten.

Han trekker seg helt ut av norsk politikk samtidig som også Heikki Eidsvoll Holmås Eidsvoll (Oslo) takker nei til ny nominasjon til Stortinget. Fra før er det kjent at også SV-profilen og Solhjells etterfølger som nestleder, Snorre Valen, ikke tar gjenvalg til Stortinget.

- Har vært ekstremt stimulerende

I det som fremstår som et avskjedsintervju, avslører Solhjell at selv om han er kritisk til NATO, så er han for norsk medlemskap i alliansen - stikk i strid med en av søylene partiet er bygget på. Han avviser likevel at det er rivninger innad rundt den forsvars- og utenrikspolitiske linjen som har fått ham til å ta beslutningen om å gå.

- Jeg trekker meg ikke på grunn av slikt. SV har vært et ekstremt stimulerende sted og gitt meg fantastiske muligheter i livet. Jeg vil fortsatt både stemme SV og være medlem av SV, sier Solhjell.

Partileder Audun Lysbakken sier det blir vemodig å skulle gå videre uten Solhjell.

- For meg har han vært en veldig viktig kollega i mange år. Det blir uvant når han til høsten ikke er med i stortingsgruppen, sier Lysbakken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Ny SV-profil sier nei til gjenvalg

Sentrale SV-politikere vurderer stortingsframtiden