Valgkampen handlet mye om hvor mye penger som skal brukes på hva. Samtlige representanter som nå har fått æren det er å bli folkevalgt, har et ansvar for at det fremover handler minst like mye om hvordan politiske vedtak gjennomføres og følges opp.

Konklusjonene fra 22. juli-kommisjonen burde vært et sentralt tema i valgkampen. Kommisjonen påpekte alvorlig svikt i det norske styringssystemet. Det var ikke mangel på penger og ressurser som gjorde at beredskapen ikke var god nok da terroren rammet. Men ledelse og holdninger.

Den debatten ble for vanskelig for politikerne både fordi den er så følsom og fordi den lett blir teknisk og komplisert. Det er synd, men forståelig.

Arbeiderpartiet ville ikke ha debatten fordi den ville undergrave partiets selvbilde som styringsdyktig. Aps begrunnelse for at temaet ikke hørte hjemme i valgkampen, var at Stortinget alt har ferdigbehandlet 22. juli-kommisjonens rapport.

Den begrunnelsen var alt annet enn god. Kommisjonens påpekninger viser at problemet er større enn at det kan løses på under ett år. Før sommeren kom den store politistudien, som peker på noen av de store utfordringene dette handler om, inkludert behovet for bedre organisering. Dette var et naturlig tema også for debatt i valgkampen. Men Ap ville ikke ha diskusjonen.

For opposisjonen var debatten vanskelig å reise. Da Høyre var i nærheten av å gjøre det, ble partiet straks beskyldt for å utnytte 22. juli. Ingen ønsker å være i nærheten av å bli beskyldt for å utnytte en nasjonal tragedie. Og ingen partier kan påstå at terroristen ville vært stanset før dersom de hadde styrt.

Selv om valgkampen gikk i en stor sirkel utenom de vanskelige spørsmålene som ligger igjen etter 22. juli-kommisjonens rapport, blir ikke spørsmålene borte. Det er ansvaret til våre nye folkevalgte å sørge for at de ikke blir glemt i begeistringen over bevilgninger. Målet er ikke å bevilge mest mulig. Og hvor mye penger som settes av til et formål, er ikke noe bevis på at målet nås eller at pengene brukes godt.

Både våre folkevalgte og våre statsråder bør henge opp en huskelapp på kontoret sitt der det står:

«Bedre organisering, ledelse og kultur. Ikke bare mer penger.»

Les også: Slik blir Norge med Erna som sjef


Dette mener Spetalen er regjeringens jobb nummer én
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.