De borgerlige partiene har sikret seg et solid flertall på Stortinget de fire neste årene. Nå skal Høyres leder Erna Solberg forhandle med de tre andre partilederne på høyresiden om en regjeringsplattform.

Det eneste som så langt synes helt klart er at Solberg, som leder det største partiet på borgerlig side, selv blir statsminister.

Selv om det er langt fra sikkert at partiet får gjennomslag for alle sine forslag i den økonomiske politikken, er det allerede nå klart at Solberg ønsker å gjøre flere endringer som kan påvirke både din og landets økonomi i årene som kommer.



Den økonomiske politikken
I stedet for å pløye oljepengene direkte inn i statsbudsjettet uten å skille mellom en oljekrone og en ordinær budsjettkrone, satser Solberg på at en ny regjering i langt større grad klarer å vise frem hva oljemilliardene faktisk brukes til.

Det betyr at oljepengene øremerkes tre konkrete formål, mens resten av utgiftssiden må prioriteres etter budsjettets ordinære inntekter.

- Velferd skal finansieres av skattepengene, sa Solberg i et intervju med Dagbladet i forrige uke.

Solberg vil prioritere oljepenger til skattelettelser som Høyre selv ser på som vekstfremmende, Infrastruktur og kunnskap.

Totalt anslår Høyre at skattelettelsene de har foreslått i valgkampen vil kunne beløpe seg til rundt 25 milliarder kroner.

Garanterer at handlingsregelen blir fulgt
Solberg har i løpet av valgkampen samtidig garantert for at en regjering ledet av Høyre skal følge handlingsregelen for innfasing av oljepenger i norsk økonomi. Regelen sier at vi over tid kan bruke realavkastningen av oljefondet, som er anslått til fire prosent. Solberg har understreket at det også betyr at en ny regjering vil tilpasse oljepengebruken til situasjonen i norsk økonomi.

Ifølge Solberg har Stoltenberg-regjeringen brukt mindre enn 2 av 10 nye oljekroner på å stimulere til varig vekst i fastlandsøkonomien, slik handlingsregelen slår fast.

- I handlingsregelen er dette konkretisert til investeringer i samferdsel/infrastruktur, kunnskap/forskning og vekstfremmende skattelettelser, sa Solberg til DN.no tidligere i høst.

Den forrige regjeringen brukte til sammenligning mer enn 8 av 10 nye oljekroner på disse områdene, hevder Høyre-lederen.

- Høyre vil prioritere disse investeringene, lover Solberg.

Høyre har også ønske om å helt eller delvis redusere eierskapet i mange av de statseide selskapene: Disse statsselskapene bør gjøre seg klare for salg



I løpet av valgkampen har Solberg og andre Høyre-topper lansert flere forslag om endringer som vil påvirke folks personlige økonomi. Noen av forslagene er det enighet om blant de borgerlige, mens det er til dels store sprik mellom de fire partiene om flere av de andre forslagene.

Formuesskatten
Skal gradvis reduseres og senere fjernes helt.

I neste fireårsperiode vil Høyre trappe ned formueskatten ved å heve bunnfradraget fra 870.000 kroner til 20 til 25 millioner kroner, og redusere satsen fra 1,1 til 0,5 prosent.

Samtidig kan verdsettelsen av næringseiendom gradvis justeres opp mot nivået på andre investeringer.

- Løsningen innebærer at omlag 99 prosent av de som betaler formuesskatt idag vil slippe dette med Høyres opplegg. På sikt vil Høyre avvikle formuesskatten, men det er en forutsetning at de mest formuende fremdeles skal betale personskatt, sier Solberg.

Boligsp#229 for ungdom
I stortingsprogrammet skriver høyre at ordningen med boligsp#229 fo rungdom (BSU) skal bedres. De borgerlige partiene Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre hadde imidlertid et felles forslag til Statsbudsjettet 2013: Heve øvre grense på totalt sparebeløp til 300.000 kroner, heve årlig maksimalt sparebeløp til 25.000 kroner og øke skattebegunstigelsen til 28 prosent.

Dette forslaget vil øke maksimalt skattefradrag fra dagens 30.000 kroner til 84.000 kroner til sammen.

LES MER: Dersom Stortingsvalget var et BSU-valg: Ett parti vil gi unge opptil 100.000 kroner i skattefradrag

Egenkapitalkravet
Alle de fire borgerlige partiene er enige om å redusere kravet. Frp vil fjerne kravet helt, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti vil redusere det til 10 prosent fra dagens nivå på 15 prosent, skrev Aftenposten tidligere i høst.

Skattenivået
Høyre vil redusere skatten på lave og vanlige lønnsinntekter og heve inngangspunktet for for toppskatten, samt øke frikortgrensen.

Arveavgiften
Solberg og Høyre vil fjerne arveavgiften helt.

Vil gjøre det mer lønnsomt å arbeide
Høyre vil også utrede om man kan gjøre det mer lønnsomt å gå fra trygd til arbeid, for eksempel ved å innføre et tidsbegrenset arbeidsskattefradrag.

- Høyre vil ha en kraftig opptrapping av bruken av lønnstilskuddsordninger, slik at denne gruppen får utnyttet restarbeidsevnen sin heller enn å gå over i uføretrygd, sa Solberg til DN.no tidligere i høst.

LES MER: Tøffe forhandlinger venter etter tidenes blåmandag


Dette er Ernas aller største bekymring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.