Det var reell fare for gassutblåsning og eksplosjon på Gullfaks C-plattformen 19. mai, ifølge Petroleumstilsynet (Ptil) sin granskningsrapport. Ifølge Ptil var det bare tilfeldig at hendelsen ikke endte i katastrofe.

- At politiet nå setter i gang etterforskning ser vi som svært positivt. Det er en bekreftelse på at de ser alvorlighetsgraden her. Vi håper resultatet av etterforskningen blir straffeforfølging. Vårt prinsipielle syn er at det for slike lovbrudd må gis bot og foretaksstraff, men vi utelukker ikke at fengselsstraff kan være aktuelt, sier fagrådgiver for energi og klima, Gøril Tjetland til NTB.

Bellona har allerede anmeldt Statoil. Tjetland oppfordrer politiet til å gå grundig gjennom Statoils ledelsesstruktur:

- De må finne ut hvor ansvaret ligger og hvor i Statoil risikoen ikke er blitt tatt på alvor.

Hun vurderer Gullfaks C-hendelsen som minst like alvorlig som gassutblåsningen på Snorre A for seks år siden. Da måtte Statoil blant annet betale en rekordbot på 80 millioner kroner.

- Med det i mente er det ekstra ille at slikt kan skje igjen, påpeker Tjetland.

Reaksjonen kommer etter DN.nos artikkel mandag. Les mer her: Politiet starter etterforskning av Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.