- Politiet har bestemt å starte etterforskning basert å informasjon vi i dag har fått fra Petroleumstilsynet, sier politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl til DN.no.

På et møte mandag presenterte Petroleumstilsynet hvilke funn det har gjort til politiet, etter å ha gransket den alvorlige hendelsen på Gullfaks C-plattformen i mai i år, der Statoil mistet kontroll over en brønn og eksplosiv gass strømmet opp på plattformen.

Les: - Tilfeldigheter at man unngikk storulykke

Ser etter straffbare forhold
I en rapport frigitt fredag fant Petroleumstilsynet at Statoil hadde brutt regler på 40 punkter under boring av en produksjonsbrønn på Gullfaks-feltet. Tilsynet konkluderte med at det bare var tilfeldigheter som hindret en alvorlig ulykke på feltet.

- Kan du si noe om hva dere spesielt vil etterforske?

- Nå skal vi sette oss inn i materialet vi har fått og se hvilke rammer vi skal legge for etterforskningen. Det er politiets oppgave å se om det kan være straffbare forhold, uten at jeg i øyeblikket kan gå nærmere inn på det. Men vi mener altså at det er grunn til å gjøre en slik undersøkelse, sier Dahl ved politiets Nordsjømiljøseksjon.

Tradisjonen tilsier eventueltforelegg
Etter Snorre-utblåsningen fikk Statoil 80 millioner kroner i bot etter politietterforskningen. Statoil har også tidligere fått 25 millioner kroner i bot for oljeutslipp fra Statfjord-feltet.

- Hva slags sanksjoner fra politiet kan Statoil få hvis dere finner lovbrudd? Er det kun snakk om bøter?

- Nå er du langt foran oss, vi må først se om det foreligger straffbare forhold. Så må vi se om noen kan klandres for det - enten enkeltpersoner eller foretak. Tradisjonen har stort sett vært at det er forelegg som er gitt, men jeg vil ikke forskuttere noen ting. Det er alt for tidlig å tenke i de baner, sier Dahl.

- Hvor lang tid vil etterforskningen ta?

- Problemstillingen er forholdsvis omfattende og vi har ikke ennå rukket å legge rammene for etterforskningen. Det skal vi gjøre den neste måneden, sier politioverbetjent Dahl til DN.no.

- Statoil tar det til etterretning at politiet nå starter etterforskning, og vi vil stille med folk og dokumenter som politiet trenger for å gjøre en god jobb, sier informasjonssjef Geir Gjervan i Statoil til DN.no.

Les også:

- Tilfeldigheter at man unngikk storulykke

- Vi har ikke vært gode nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.