De forente arabiske emirater, som er blant landene i verden med størst oljereserver, har besluttet å droppe subsidiene på bensin og diesel fra 1. august, skriver thenational.ae.

Bakgrunnen er først og fremst at de lave oljeprisene har gjort saftige innhugg i landets inntekter. Ettersom oljeprisene har rast det siste året har myndighetene blitt tvunget til å spytte inn stadig mer penger for å holde pumpeprisene stabile.

Men også miljøaspektet har hatt betydning for beslutningen, for nå planlegges det blant annet en større satsing på elbiler i emiratene.

Milliarder

Ifølge en fersk rapport fra Det internasjonale pengefondet IMF så har De forente arabiske emirater brukt 29 milliarder dollar (nesten 240 milliarder kroner) hvert år på å subsidiere drivstoffpriser og elektrisitet.

Ved å droppe subsidiene på bensin og diesel vil landet dermed spare milliarder av dollar årlig.

Bensinprisene som bilistene i landet må ut med fra augsut vil bli fastsatt basert på prisene på verdensmarkedet, og de vil heretter bli justert hver måned.

- Basert på omfattende studier

- Beslutningene om å deregulere drivstoffprisene har blitt tatt basert på omfattende studier som til fulle viser de langsiktige økonomiske, sosiale og miljømessige konsekvenser, sa energiminister Suhail Al Mazroui ifølge nyhetsbyrået Wam.

Per i dag er prisen på en liter bensin i De forente arabiske emirater 1,73 dirham, tilsvarende 3,85 kroner, som allerede er blant de høyeste i de arabiske landene.

Billigst er bensinen i Saudi-Arabia med en literpris på rundt 1,30 kroner.

Her finnes en oversikt over bensinprisene i de fleste land i verden.


Og her finnes en analyse fra oil-price.net på hvorfor bensinsprisene ikke faller i takt med oljeprisene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Her blir det snart slutt på «gratis» bilkjøring