Danmark ligger an til et rekordartet budsjettunderskudd neste år. Finansminister Claus Hjort Frederiksen ber danskene dra kredittkortene alt de orker for å skape liv i økonomien.

Budsjettunderskuddet i 2010 blir på 4,9 prosent av brutto nasjonalproduktet (BNP), sa den danske finansministeren da han tirsdag la fram sitt forslag til statsbudsjett. BNP er den samlede verdi av de varer og tjenester et land produserer.

Regnet i penger blir underskuddet på 86 milliarder danske kroner. Etter presentasjonen i finansdepartementet sa Hjort Frederiksen til pressefolk at det nå nærmest er en patriotisk plikt for danskene å bruke mer penger.

  – Jeg ser gjerne at danskene går ut og kjøper et hus, kjøper noen forbruksvarer, kort sagt at de drar kredittkortene sine. Det er det vi har bruk for, og det er det som kan være til hjelp, framholdt den danske finansministeren.

I en egen kunngjøring tirsdag spådde regjeringen i København at arbeidsløsheten i Danmark vil stige fra 3,6 prosent av den yrkesaktive befolkningen i år til 5,2 prosent neste år. Lønns- og prisveksten ventes å bli på 1,4 prosent i 2009 og 2,0 prosent i 2010.

Hvis det er noen trøst for danskene: Underskuddet i USA ligger an til å bli, for å si det forsiktig, noe større enn i Danmark: Minus 9.05.000.000.000.000.000 dollar

Les også: -Største fall i boligpriser på 50 år
Skagen svømmer i "Til Salgs"-skilter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.