Dagens Næringslivs ekspertpanel mener boligprisene er for høye i forhold til folks inntekt, og advarer mot det er blitt for vanskelig for ungdom å komme seg inn på boligmarkedet.

Derfor anbefaler DNs ekspertpanel et ungdomsopprør for å få bukt med de høye boligprisene her i landet.

Boligekspertene mener høy befolkningsvekst kombinert med lav boligbygging er årsaken til de høye boligprisenedet, og spår videre prisvekst de neste to årene.

Politikerne får skylden.

- Nesten uforståelig
- Det er nesten uforståelig at ikke det politiske systemet er blitt presset hardere av befolkningen til å sørge for høyere boligbygging ved å tilrettelegge for flere byggeklare tomter. Det vi trenger er et ungdomsopprør, sier sjeføkonom Harald Magnus Andressen i First Securities til Dagens Næringsliv.

- Det er det store mindretallet som er førstegangskjøpere som rammes, og ikke det store flertallet som allerede har bolig. Det er ikke nok av dem, og de har ikke gjennomslagskraft. Skal 24-åringen si til ordføreren at han må sørge for å skaffe flere byggeklare tomter slik at han får flyttet hjemmefra? spør sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets mener befolkningen ikke tåler hverken høyere boligpriser eller høyere gjeld.

Aamdal tror at boligprisene i gjennomsnitt vil stige 1,5 prosent i 2011 og 2,8 prosent i 2012.

De fire andre deltakerne i DNs ekspertpanel tror på en vesentlig større økning neste år enn Aamdal, med en prognose på mellom syv og 7,5 prosents prisoppgang. For 2012 varierer prognosene fra null prosent til fem prosents oppgang i boligprisene.

Les også: - Boligen gjør deg aldri mer rik

<b>Ser tre tegn til boligboble i Norge</b>

<b>Slik får du lån til over pipen</b>

Boligmarkedets "magiske" grense
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.