Først ble Statoil-sjef Helge Lund nektet å møte da Stortingets finanskomité gjennomførte høringer om de planlagte endringene i oljebeskatningen.

Da han igår slapp til, og fikk orientere finanskomiteen, ble det dårlig gjennomslag.

Regjeringspartiene avviser nemlig å endre skatteskjerpelsene mot oljebransjen. Kuttet i oljeselskapenes friinntekter og økningen i petroleumsskatten blir gjennomført.

Undervurdert
Statoils Helge Lund mener at konsekvensene for norsk sokkel kommer til å bli betydelige og at regjeringen har undervurdert de industrielle konsekvensene av økt skatt.

– Vårt hovedpoeng har vært betydningen av langsiktige og stabile rammebetingelser i en næring som investerer med lang horisont. Det har vært Norges fremste konkurransefortrinn i mange tiår. Det andre vi har lagt vekt på er at regjeringen undervurderer de industrielle konsekvensene på sikt av dette tiltaket. Det treffer spesielt hardt tiltak som dreier seg om økt oljeutvinning, levetidsforlengelsesprosjekter og åpning av nye områder som krever store investeringer på grunn av ny infrastruktur, sier Lund til Dagens Næringsliv.

Den økte beskatningen gjør at prosjekter blir mindre lønnsomme og kanskje ikke blir bygget ut.

-Svartmaling
SV, som har vært en av pådriverne bak skatteskjerpelsene for oljesektoren, var i møtet representert ved finanspolitisk talsmann Geir-Ketil Hansen. Han mener han var vitne til en betydelig svartmaling.

– Det Helge Lund i Statoil leverte var en blåkopi av en svartmaling vi hører hver gang oljebransjen vil ha bedre vilkår. Statoil forsøker å skremme med betydelige konsekvenser. De forholder seg ikke til verden rundt der problemet faktisk er det motsatte, at tempoet i oljeindustrien har presset frem en todelt økonomi der fastlandsindustrien er i ferd med å brekke nakken ved at kostnadene blir drevet i været, sier Hansen til Dagens Næringsliv.

Les også: Regjeringen strammer inn skattereglene for oljebransjen


<b>- Reiser spørsmål ved forutsigbarheten og stabiliteten</b>

- Regjeringen trenger desperat å øke populariteten



<b>Eksperter mener staten bør selge seg ut av Statoil</b>

- Prissamarbeid er å holde forbrukerne for narr (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.