- Regjeringen øker skattleggingen av oljeselskaper som investerer på norsk sokkel. Det blir gjort på en litt subtil måte.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er ikke videre begeistret for deler av regjeringens tiltakspakke som ble lagt frem søndag. Én del av tiltakspakken handler om lavere skattefradrag ved nye feltutbygginger på norsk sokkel, og rammer dermed oljenæringen.

Med dagens skatteregler får oljeselskapene fratrekk for 93 prosent av kostnadene ved utbygginger på norsk sokkel. Ifølge DN.nos beregninger vil endringen føre til at oljeselskapene ved utbygging nå vil få et samlet fratrekk på 89,3 prosent.

Forventer ekstrabevilgninger
Totalt vil reduksjonen utgjøre rundt 70 milliarder kroner for oljeselskapene målt som nåverdi over perioden fra 2013 til 2050 - eller rundt tre milliarder kroner årlig.

- Fra et makroperspektiv er hovedimplikasjonen reduserte insentiver for å investere på norsk sokkel. Det er for tidlig å se hvor stor effekten kommer til å bli på olje- og gassinvesteringene generelt. Effektene vil komme gradvis over tid, fordi prosjekter som allerede er startet opp kommer til å gå som planlagt, skriver Mork i en oppdatering mandag.

Han peker på at regjeringen enn så lenge ikke har vært konkrete på om de ekstrainntektene kommer til å spares eller bruke.

- Vi forventer, imidlertid, at morgendagens reviderte budsjett kommer til å inneholde noen populære ekstrainvesteringer som blir finansiert av dette, mener Mork.

Henger etter
Regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett tirsdag.

- Regjeringen henger etter på meningsmålingen før valget i september, og trenger desperat å øke popularieteten. Timingen av forslaget er også åpenbart politisk styrt. Det er veldig uvanlig for en norsk regjering å annonsere nye tiltak i helgen, og dette kunne de lett ha ventet med til morgendagens reviderte statsbudsjett. Ved å annonsere tiltakene igår håpet regjeringen åpenbart å overskygge Høyres landsmøte.

Høyre avholdt landsmøte i helgen, og partiledelsen måtte gi sine reaksjoner på regjeringens utspill før den kunne skryte av egne vedtak gjennom det tre dager lange møtet.

Partileder Erna Solberg sa «velkommen etter» til Stoltenberg og syntes det var flott at regjeringen setter Høyre-politikk ut i livet.

Les også: Høyres jubelstund ble forstyrret av Stoltenberg

Høyre: - Sender regningen til andre norske bedrifter

Norsk industri: - Riktig retning

Stoltenberg: - Det er to varsellamper som blinker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.