Toppledelsen i det kanadiske bensin- og kioskvareselskapet Couche-Tard besøkte mer enn 200 Statoil-stasjoner før de bestemte seg for å kjøpe bensinkjeden.

Det fortalte konsernsjef og gründer av Couche-Tard, Alain Bouchard, på en presentasjon i forbindelse med budet på Statoil Fuel & Retail onsdag. Det kanadiske selskapet byr 53 kroner på samtlige aksjer i selskapet, tilsvarende 15,9 milliarder kroner.

Gode ideer
Sammen med selskapets ledelse har han spist pølser og sjekket ut tilbudet på Statoilstasjoner i Norge, Sverige, Danmark, Polen og Baltikum. Visa-problemer gjorde at Russland forble usett. Men Bouchard likte det han fikk se. Nå vil han ta norske ideer over Atlanterhavet.

- Vi fant ut at det er mange gode ideer som vi kan ta inn i våre butikker i USA og i Canada, sier han.

Men han påpeker også at fortjenesten på varene utenom drivstoff kan bli enda bedre. I dag kommer tre fjerdedeler av det kanadiske selskapets marginer fra denne virksomheten. Dette er også noe han ser som et potensial for Statoil Fuel & Retail.

company:sfr

I kikkerten
Couche- Tard har lett lenge etter den riktige kandidaten til å danne brohodet for videre ekspansjon i Europa, og snuste også på Statoil-stasjonene før selskapet ble børsnotert.

- Vi har lett i Europa i fem år for å finne de rette mulighetene, sier Bouchard.

Nå vil han bruke sin sterke balanse og Statoil-stasjonenes kontantstrøm til å vokse ytterligere, både organisk og gjennom nye oppkjøp.

- Vi blir del av et selskap med en betydelig vekststrategi, sier konsernsjef Jacob Schram i Statoil Fuel & Retail.

Han legger til at de nye kanadiske eierne både vil fremskynde og utvide konsernets ekspansjonsplaner, og at Oslo blir base for Europa-satsningen.

Les også:
<b>Selger Statoil Fuel & Retail</b>
- Har ikke vært i kontakt med andre aktører
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.