Statoil selger sin andel i bensinstasjonskjeden Statoil Fuel & Retail SFR som konsernet skilte ut og tok på børs i 2010.

Selskapet har akseptert et bud på sin eierandel fra Alimentation Couche-Tard på 8,6 milliarder kroner, ifølge en melding onsdag. Det kanadiske selskapet byr 53 kroner på samtlige aksjer i selskapet, tilsvarende 15,9 milliarder kroner.

- Denne transaksjonen gir aksjonærene i Statoil Fuel & Retail muligheten til å realisere en betydelig avkastning siden børsnoteringen i 2010. Det vil gi selskapet muligheten til å følge sin strategi under et nytt og langsiktig industrielt eierskap, til fordel for sine kunder og medarbeidere. For Statoil frigjør det kapital, det strømlinjeformer vår portefølje og gjør oss i stand til å ytterligere styrke vårt fokus som et teknologi-fokusert oppstrøms energiselskap, i tråd med vår strategi, sier finansdirektør Torgrim Reitan i Statoil.

Statoil eier 54 prosent av aksjene i Statoil Fuel & Retail, som sluttet til 34,75 kroner på Børsen tirsdag. Onsdag stiger aksjen 50,5 prosent til 52,30 kroner på Oslo Børs.

company:sfr

Solid budpremie
Budet på 53 kroner per aksje gir en premie på 52,5 prosent i forhold til gårsdagens sluttkurs.

- Vi mener at Alimentation Couche-Tard er en sterk industriell eier og at prisen er attraktiv. Tilbudet, som anbefales av styret og ledelsen i Statoil Fuel & Retail, gir en god løsning for alle parter, sier Reitan.

Fortsetter som Statoil
Styreleder Birger Magnus i Statoil Fuel & Retail mener transaksjonen kan gi interessante vekstmuligheter. Bensinstasjonkjeden beholder retten til å bruke Statoil-navnet inntil 30. september 2019, som er i tråd med avtalen som ble inngått i forbindelse med børsnoteringen. Kjeden eier også dråpe-logoen, ifølge meldingen.

Statoil vil fortsatt yte driftsstøttetjenester i en bestemt tidsperiode.

"Viktige handelsavtaler, inkludert salg av raffinerte oljeprodukter, vil også fortsette", heter det.

Fortsetter som før
Couche-Tard er Nord-Amerikas største uavhengige børsnoterte butikkjedeoperatør og driver et nettverk på cirka 5800 butikker, hvorav ca 4200 også selger drivstoff. Selskapet planlegger å drifte Statoil Fuel & Retail separat, ivareta selskapets markevare og fortsette den eksisterende strategien tatt av lokal ledelse, ifølge en melding.

Transaksjonen ventes fullført i løpet av andre kvartal 2012. Tilbudsperioden ventes å starte 23. april og vare i 20 virkedager.

I lys av tilbudet, har Statoil Fuel & Retail besluttet å flytte publiseringen av sine resultater for første kvartal 2012 til 25. april 2012.

Selskapet ser per dags dato et justert driftsresultat (EBITDA) på 650 millioner kroner i første kvartal, ifølge en separat melding.

Les også:
Statoil Fuel & Retail bidro til verdensrekord

<b>Skuffende fra Statoils bensinstasjoner</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.