I banksektoren kalles det et "bank run" når kundene mister tilliten til banken og alle vil ta ut sparepengene sine samtidig. Et slikt press har SAS opplevd de siste dagene etter at kunder har stormet til SAS' web-butikk for å bruke opp eurobonus-poengene i tilfelle SAS går konkurs. Nettbutikken tilbyr tusenvis av varer som elektronikk, solbriller og klær som kundene kan kjøpe med opptjente eurobonuspoeng.

Men torsdag ble nettbutikken stengt i flere timer.

- Ifølge SAS i Sverige er eurobonus-shoppen nede på grunn av høy belastning, sier kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø.

Stanset handelen
Det er sveitsiske Loy Logic som driver selskapets webbutikk, selskapet fornyet for en måned siden avtalen med SAS om å drive nettbutikken i nye 20 år. Men nå har forholdet til partneren SAS kjølnet betraktelig.

DN.no kjenner til at selskapet torsdag stanset behandlingen av alle ordre i nettbutikken og at selskapet krevde øyeblikkelig betaling for varene.

Eurobonus-butikken har kunder i 78 land som de siste tre årene har kjøpt mer enn 100.000 produkter.

- Det vi kan si er at web shoppen ble tatt ned på grunn av masse pågang og større besøk enn normalt. I forhold til våre leveranødrer sier vi nå at vi er klar over at vår situasjon kan skape usikkerhet og spørsmål om likviditet, forskudd og garantier, men vi har bestemt oss for å ikke kommentere enkeltleverandører. Men generelt kan jeg si at vi skjønner at det er usikkerhet og at vi har en løpende og tett dialog med våre leverandører, sier Sandstø til DN.no.

Selv om ikke SAS vil kommentere hva de har foretatt seg i forhold til Loy Logic, er det tydelig at det hjalp, for torsdag ettermiddag var nettbutikken igjen oppe igjen.

Anbefaler billettkjøp med kredittkort
Dersom flyselskapet ikke får gjennom den foreslåtte spareplanen denne uken, slutter flyene å gå umiddelbart. Selv informasjonsjef i SAS Norge, Knut Morten Johansen anbefaler kundene å betale med kredittkort i tilfelle selskapet går under.

- Vi forstår selvsagt at det eksisterer en uro. Det er ingen dum idé å kjøpe billetter med kredittkort i SAS, uttalte han til DN.no torsdag.

Les mer: Billettfrykt i SAS: - Det er en viss uro (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.