Norsk Hydros planlagte kjøp av gruveselskapet Vales aluminiumsdel er en av de største transaksjonene et norsk selskap har vært involvert i.

Giske punger ut
I forbindelse med kjøpet får Vale 22 prosent av aksjene i Hydro - etter en emisjon på omlag 10 milliarder kroner. Staten ønsker å være med, og blar opp 4,4 milliarder kroner i emisjonen.

Oppkjøpet medfører at øvrige aksjonærers eierandeler reduseres. Også statens andel krymper betydelig.

Staten eier før transaksjonen 43,82 prosent i Hydro, og eierandelen faller etter oppkjøpet til cirka 34,5 prosent.

- Det er viktig for staten å forbli en stor og langsiktig eier i Hydro. Staten har derfor som ambisjon på sikt å bringe sin eierandel opp mot 40 prosent, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Norsk Hydro NHY er verdsatt til 56,8 milliarder kroner på Oslo Børs, og Vales eierandel på 22 prosent har dermed en verdi på 12,5 milliarder kroner.

Fornøyd med mindre stat
Høyre hilser Norsk Hydro sin avtale om kjøp av det brasilianske gruveselskapet Vale S.A. sin aluminiumsvirksomhet velkommen.

- Dette plasserer Hydro som et av verdens ledende aluminium selskap. Når Hydro nå får sikker tilgang til det viktige råstoffet bauksitt, vil det bidra til å styrke selskapet i et lengre perspektiv.

Høyre er også fornøyd med at dette reduserer statens eierskap i Hydro.

- Det er fornuftig at det også innebærer en reduksjon av statens eierandel i Hydro. Høyre stiller seg positiv til denne kursomleggingen av Stoltenberg II regjeringen, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Les også:
Hydro med gigantkjøp

Hydro rister av seg krisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.