Onsdag var neppe en god dag på jobben for toppsjef Bob Diamond i den britiske investeringsbanken Barclays.

I går kveld norsk tid ble det nemlig kjent at amerikanske og britiske myndigheter ilegger banken en rekordbot på 290 millioner pund, omkring 2,7 milliarder kroner, for å ha førsøkt å manipulere internbankrenten London interbank offered rate (Libor), ifølge Financial Times.

- Folk som tar opp til sine småbedrifter, studentlån og boliglån, så vel som store selskaper som er involvert i komplekse transaksjoner, stoler alle på ærligheten i referanserenter som Libor. Banker skal ikke forsøke å påvirke Libor eller andre indekser basert på bekymring for sitt renommé eller lønnsomheten på sine egenhandelsposisjoner, sier styreleder Gary Gensler i det amerikanske råvarebørstilsynet CFTC.

Frasier seg bonus
Banken innrømmer ha opptrådt «uaktsomt» i en periode på fem år og over tre kontinenter i sine erklæringer til bankpanelene som fastsetter Libor og Euribor, som er EU-renten.

Rentene brukes som referanse for å prissette alt fra kredittkortgebyrer til bedriftslån.

Diamond sier at han og tre andre i toppledelsen vil frasi seg enhver bonus for inneværende år «for å reflektere vårt kollektive ansvar som ledere».

"Jeg beklager at enkelte personer har opptrådt på en måte som ikke er forenlig med vår kultur og verdier", sier toppsjefen i en offisiell uttalelse fra Barclays.

Boten, som er kommet i stand som følge av et forlik med Barclays, er det første håndfaste resultatet i en etterforskning som opprinnelig ble igangsatt av det amerikanske råvarebørs-tilsynet CFTC, og som nå omfatter nær et dusin reguleringsmyndigheter og mer enn 20 banker, ifølge FT.

Forliket med Barclays er inngått med det britiske finanstilsynet FSA, CFTC og det amerikanske justisdepartementet.

Dude, jeg skylder deg stort! Kom bortom en dag etter jobb så åpner jeg en flaske Bollinger. Barclays-ansatt
Lover en flaske champagne
Etterforskningen fortsetter og Barclays rekordbøter er ventet å danne basis for forhandlingene med andre enkeltindivider og institusjoner. Libor, en referanserente for 360.000 milliarder i kontrakter verden over, settes ved at banker tilkjennegir renten de tror de kan låne til i et fornuftig marked.

I én e-post utveksling, får en tidligere Barclays-ansatt en derivatmegler til å rapportere en lavere Libor-rente enn reelt, med løfte om en flaske champagne for jobben.

«Dude, jeg skylder deg stort! Kom bortom en dag etter jobb så åpner jeg en flaske Bollinger», skriver den Barclays-ansatte.

I perioden 2005 til 2007 tok Barclays innspill fra sine egne derivatmeglere og andre derivatmeglere i sin rapportering til Libor og Euribor.

Barclays innrømmet også å ha feilrapportert Libor-renten for å skape et falskt bilde av sin finansielle helsetilstand overfor markedet etter kollapsen i den britiske banken Northern Rock og investeringsbanken Lehman Brothers i USA.

Fikk redusert straff
Barclays fikk redusert straffen for å ha samarbeidet tidlig med myndighetene og har også oppnådd betinget lettelse fra reguleringsmyndigheter knyttet til Euribor. Banken har også søkt om "whistleblower"-status fra europeiske konkurransemyndigheter, ifølge FT.

Det er ikke først gang toppledelsen i Barclays frasier seg bonus.

Både i 2009 og 2010 avstod toppledelsen i banken fra bonus etter at gigantutbetalingene som de lå an til skapte avsky i befolkningen og blant britiske politikere i kjølvannet av finanskrisen.

Plukket opp Lehman
Barclays var en av få britiske banker som ikke måtte reddes av skattebetalernes penger i perioden. Banken var også i stand til å plukke opp restene av Lehman Brothers' meglervirksomhet i USA for en billig penge, noe som brakte den britiske storbanken opp i den øverste ligaen over verdens ledende investeringsbanker.

Barclays kunne opprinnelig ha reddet hele Lehman Brothers' og var involvert i dette med amerikanske myndigheter før dens kollaps.

Men egentlig var meglervirksomheten i USA det mest interessante, som grundig beskrevet av The New York Times-journalist Andrew Sorkin i boken «Too big too fail».

Britiske myndigheter satt imidlertid foten ned for oppkjøpet, og heldigvis for Barclays i dag, er resten historie.

Barclays PLC faller 10,80 prosent på London-børsen.

Les også:

Aksjeeiere til kamp mot bankbonuser

15 av verdens største banker nedgraderes


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.