Stavanger-investoren Tore Lie sier han ble hardt presset av bankene rundt nyttår. Han måtte gå inn med friske penger i investeringsselskapet Otium og selge eiendom for å få bankene med på refinansiering av 3,2 milliarder kroner i gjeld, skriver Dagens Næringsliv.

Lies Otium, som de siste årene har tjent gode penger på å utvikle og selge eiendom, ble hardt rammet av bråstansen i boligmarkedet.

Lies heleide investeringsselskap Otium tapte 283 millioner kroner ifjor. Ved årsskiftet var den samlede bankgjelden i konsernet på 3,2 milliarder kroner, bokført egenkapital på 525 millioner kroner og tilgjengelig likviditet på 57 millioner.

- Verdier har det vært nok av, men deler av konsernet har vært presset likviditetsmessig, sier Lie.

Les også: Tore Lie kreves for 100 millioner

Salgsrekord i juni
Ifølge Lie fikk Otium problemer med å betale enkelte låneforfall i løpet av høsten.

- Noen av bankene presset mer enn andre. Vi, i likhet med mange andre, hadde låneforfall som vi ønsket å fornye. Det var ikke enkelt. Bankene krevde mye likviditet for i det hele tatt forlenge lånene. Det legger vi ikke skjul på, sier Lie til DN.

Lie sier han måtte han gå inn med 25 millioner kroner i friske penger i Otium for å få bankene med på refinansiering av selskapet, samt at Otium måte selge unna noen av eiendomsprosjektene. Akkurat hva refinansieringen av Otium innebærer, er Lie vag på.

Ifølge Lie er de største långiverne Nordea og Fokus Bank. Også Sandnes Sparebank, SR Bank, Sparebanken Vest og Storebrand Bank har utestående lån til Otium.

Lie er optimistisk i forhold til 2009. I løpet av juni solgte Otium boliger for 135 millioner kroner, det høyeste salgstallet i selskapets historie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.