Prisene har allerede falt med 24 prosent i Shanghai og salgsvolumet er halvert. Samtidig sitter mange kjøpere i kinesiske storbyer med lån til langt over verdien på boligen, skriver Dagens Næringsliv.

I Shanghai, Beijing, Shenzhen og andre kinesiske storbyer har det ifølge DN hver eneste uke siden årtusenskiftet blitt ferdigstilt nye leilighetskomplekser med flere tusen leiligheter.

I august ble det lagt ut 120.000 leiligheter til salgs i Shanghai, som er kjøpt av spekulanter i håp om å få en kjapp gevinst. Nå har imidlertid eiendomsboblen sprukket i storbyene, og bare så langt i år har eiendomsmeglerkjeden Changhui stengt 900 filialer - halvparten av hva de hadde ved årsskiftet.

Kan bli vanskelig
- Hvis eiendomssektoren mister status som en vekstmotor for Kina, vil det bli veldig vanskelig for den kinesiske økonomien å skape optimisme hos kineserne, skriver sjeføkonom for Kina, Wang Qing, hos Morgan Stanley, som samtidig påpeker at eksportveksten har avtatt.

Aksjemarkedet har for lengst kollapset med et fall på 65 prosent på under ett år. Eiendomsindeksen ved Shanghai-børsen har falt med over 70 prosent bare i år.

Storbanken UBS tror imidlertid at problemene i den kinesiske eiendomssektoren er av syklisk art og at etterspørselen i byene fortsatt vil være høy.

"Urbaniseringen av Kina er fortsatt i en tidlig fase og har mange år, om ikke tiår, foran seg", skriver Tao Wang hos UBS i Kina i en fersk analyse av det kinesiske eiendomsmarkedet.

Les også: Frykter ny Asia-krise






(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.