- Flere av dem er brukbare, sier riksrevisor Per-Kristian Foss om Finanstilsynets forslag til nye boliglånsregler.

For en uke siden kom Finanstilsynet med en rekke forslag til tiltak for å bremse boligprisveksten. Finansdepartementet har sendt forslagene ut på høring, og responsen har ikke latt vente på seg.

Les mer om forslagene her: Slik er tiltakene som skal bremse boliglånsveksten

Kritikerne mener de nye reglene i hovedsak rammer unge i etableringsfasen, og at forslagene dermed er usosiale.

Foss har derimot en annen oppfatning.

Ikke nok kontanter

- La meg si, ved forrige generasjon hadde ingen mulighet til å kjøpe seg en selveierleilighet når man var 21 år. Jeg tror jeg fikk min første selveierleilighet da jeg var 36 år.

- Var det fordi du selv hadde problemer med å komme inn på boligmarkedet?

- Det var fordi jeg ikke hadde kontanter nok. Det å være student og få en selveierleilighet, det er jo en motsigelse - du har jo ikke inntekt, mener han.

Og uten inntekt kan du ikke betjene noe, utdyper Foss.

- Da må enten foreldrene finansiere det eller du må få en avdragsutsettelse som gjør lånet uhorvelig mye dyrere. Det kan hende studenter må leie noen år, og det er levelig, mener riksrevisoren.

- Et problem

Arne Skauge, tidligere finansminister og tidligere administrerende direktør i Finansnæringens hovedorganisasjon mener det ikke er tvil om at tiltakene fra Finanstilsynet vil dempe boligpris- og gjeldsveksten noe.

- Når prisutviklingen er avhengig av den veldige etterspørselen som vi har i dag, så må du gjøre noe for å dempe den etterspørselen. Men når du setter iverk tiltak så kan du ikke gjøre det og samtidig gjøre alle fornøyd. Den muligheten finnes ikke når formålet er å dempe budrundene.

- Hva kan politikerne gjøre for å bremse boligprisveksten?

- Boligmarkedet vil bli et problem. Det er kraftig flytting i Norge til de store sentrene, og det vil være behov for en stimulans av boligbygging i de sentrale områdene, mener Skauge.

- Fremmed

Tidligere DNB-sjef Svein Aaser mener det eneste som kan gjøres for tilbudssiden er å øke og legge til rette for antall nybygg.

- Hva tenker du om Finanstilsynets forslag til regelverk for å bremse boligpris- og gjeldsveksten?

- Jeg synes det er veldig fremmed. Og jeg kan ikke skjønne at det over tid er riktig.

I likhet med nåværende DNB-sjef Rune Bjerke, mener han bankene må få utvise skjønn.

- Jeg kjenner bankene godt. Jeg vet at det er ansvarlige kredittvurderinger som gjøres, og de er mye mer ansvarlige enn det som kan gjøres fra et byråkratisk bord, sier Aaser.

 

Les også: «Akseptabelt» overskudd på 365 mill.

Forbereder seg til netthandel

- Dette er en mørk dag for Lufthansa  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.