Tjuvholmen i Oslo er det dyreste boligområdet i landet, med en kvadratmeterpriser helt opptil 200.000 kroner.

Daglig leder Kjell Magne Solli i Nordvik & Partners har solgt flere objekter i området. Nå tror han oljenedtur og uro i markedene kan bety prisfall.

- Vi følger med på oljeprisen og det som skjer i arbeidsmarkedet og på børsene rundt i verden. Det er naivt å tro at dette ikke vil få ringvirkninger. På et tidspunkt vil det nok skje et eller annet, sier Solli til DN.

- Sparepengene forsvunnet

Starten på året har vært preget av børsras over hele verden. Fredag var nok en tung dag på Oslo Børs, og hovedindeksen falt med 1,2 prosent. Hittil i år er nedgangen på over 12 prosent.

Eiendomsmegler Solli viser til kjøpergruppen av luksusleiligheter i Norge:

- Når du skal kjøpe en leilighet til over 20 millioner, har du ikke bare solgt eneboligen din. Du må ha en del andre penger. Hvis deler av sparepengene er forsvunnet med at børsene stuper, er en slik leilighet kanskje ikke det første du kjøper.

Leilighet til 50 mill.

På Tjuvholmen er det bygget rundt 950 boliger i løpet av de siste ti årene.

Ifjor ble de aller siste lagt ut for salg, blant dem en eksklusiv toppleilighet til 50 millioner kroner. Dette er den dyreste leiligheten annonsert på Finn.no i dag.

- Med tanke på prisen, har interessen vært god, sier eiendomsmegler Ragnhild Misvær Stenbeck, som understreker at dette enn så lenge ikke har ført til noe konkret.

Prisene på Tjuvholmen har holdt seg ganske stabile de siste tre til fire årene, ifølge Stenbeck.

- Hvem er kjøperne?

- Det er adskillig flere som har penger til dette enn det mange er klar over. Dette er ikke bare kjente mennesker fra finansverden, men folk som har jobbet hardt hele livet. Kanskje er det gründere som har bygd opp et firma og solgt det videre, svarere eiendomsmegleren.

Se bildeserie nederst i saken: 166.000 kroner per kvadratmeter.

- Vært formidabelt

Samtidig med børsras, får oljenedturen stadig større ringvirkninger for norsk økonomi.

Prisen på nordsjøolje har falt 45 prosent de seneste to månedene. Denne uken noteres oljeprisen til under 30 dollar fatet - det laveste nivået på 12 år. Hittil har 28.000 jobber forsvunnet som følge av nedgangen i aktiviteten på norsk sokkel.

Eiendomsmegler Stenbeck ser foreløpig ingen tegn til at luksusmarkedet på Tjuvholmen rammes før lageret er tomt.

- Både i fjor og så langt i år har salget vært formidabelt. Det har egentlig vært bedre enn vi bare kunne drømme om, sier hun.

På pristoppen

Etter det DN kjenner til, ble den aller dyreste leiligheten på Tjuvholmen solgt til fergereder Olav Nils Sunde for 236,5 millioner kroner i 2013.

LUKSUS TIL SALGS. Denne leiligheten har en prislapp som viser 25 millioner kroner - og er den tredje dyreste leiligheten annonsert på Finn.no i dag. FOTO: Nordvik & Partners
LUKSUS TIL SALGS. Denne leiligheten har en prislapp som viser 25 millioner kroner - og er den tredje dyreste leiligheten annonsert på Finn.no i dag. FOTO: Nordvik & Partners
Videre betalte arvingen Michael Stang Treschow (28) 56 millioner kroner i 2014 for en brukt leilighet. Han satte med det prisrekord for omsatte objekter i det eksklusive området.

Selv om eiendomsmegler Solli i Nordvik & Partners venter tøffere tider, melder også han om foreløpig god interesse. Rett etter nyttår, la han ut en leilighet til salgs for 25 millioner kroner på Tjuvholmen.

- Vi har hatt flere privatvisninger og har ambisjoner om at den blir solgt om ikke lenge. Dette viser at oljenedturen ikke har slått inn i Oslo ennå, mener han.

Han opplyser at leiligheten ble kjøpt på prospekt for rundt 22 millioner kroner i 2011. Solli ser for seg en prisnedgang på «noen prosent» i tiden fremover.

- At det kommer et prisfall vil ikke overraske, fastslår han.

Bildeserie:166.000 kroner per kvadratmeter:

 

Les også:

Dette kan øke boligverdien med hundretusener  

– Fallende knivmetaforen er passende

Vil tvinge Airbnb til å åpne bøkene  

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.