Saken er oppdatert.

Det ble solgt 20 prosent færre nye boliger i årets seks første måneder enn i samme periode i fjor, viser halvårsrapporten som Boligprodusentenes Forening la frem onsdag.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening. FOTO: Ida von Hanno Bast
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening. FOTO: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

Fallet skyldes blant annet svært svake salgsnivåer i april og mai, opplyser administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Han understreker at markedet i sommer har vist tegn til bedring:

I juni ble solgt 2 prosent flere boliger enn i samme måned i 2013. Til sammenligning falt salget med 25 prosent i mai.

- Hvis den gode tendensen i salget fortsetter utover høsten, vil dette bidra til at det negative avviket til fjoråret kan bli betydelig redusert i løpet av noen måneder, mener Jæger.

Bygges mindre

Salgsnedgangen av nye boliger startet for alvor etter sommeren i fjor. Dette har gitt store utslag i boligbyggingen.

I første halvår falt igangsettingen av nye boliger med 18 prosent fra 2013. I juni var nedgangen på hele 26 prosent.

- Det forventes fortsatt noen relativt svake igangsettingsmåneder mot fjoråret som et resultat av svakt salg hittil i år, sier Jæger.

Alle boligtyper har det siste halvåret opplevd en tilbakegang i både salg og igangsetting. Nedgangen finner sted i de fleste fylker, men det er Oslo og Akershus rammes desidert kraftigst av fallet i igangsettingen.

Mer optimisme

Boligprodusentenes Forening representerer alle de største boligbyggerne i Norge.

Direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider statistikken for foreningen, mener det er mye som tyder på at markedet går mot bedre tider.

- Nedgangen i salget, som begynte i fjor, var et resultat av mange faktorer. Blant annet en strammere finansieringssituasjon, men det var også en generell usikkerhet i markedet, sier Birkeland til DN.

- Det gikk riktignok ikke til skogen, og nå har optimismen etterhvert kommet tilbake, sier han.

Viktigheten av finansiering

Tallene for sist måned er ikke klare, men ifølge Birkeland er det mye som tyder på en videre bedring i markedet.

Han viser blant annet til statistikk om at prisene på brukboliger steg i juli, samt det faktum at bankene nå melder om lettere tilgang på lån.

- Tilgangen på finansiering er en helt avgjørende faktor for at dette markedet skal fungere igjen, sier Prognosesenterets direktør.

Han understreker videre at igangsettingen er et resultat av salget.

- At igangsettingen er svak i både siste halvår og i juni er dermed ikke overraskende. Fortsetter salgsoppgangen, vil det på sikt gi en oppgang i igangsettingen, mener Birkeland.

Onsdagens rapport peker på at Husbanken har gitt lån til 3.500 boliger i første halvår, mens den har mottatt søknader på 9.067 boliger.

- Hvor viktig er det å få fart på boligbyggingen?

- Det er viktig. Tilførselen av boliger er så lav at det ikke minst gir en vedvarende prisvekst som på sikt er uheldig, svarer Birkeland.

Les også:
- Hun kjeftet i telefonen som om jeg var en syvåring
Dramatisk fall for japansk økonomi
Tror på sterkere krone (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.