Når studiestart nærmer seg, brer ofte desperasjonen seg blant studenter og andre som skal inn i utleiemarkedet. Christopher Amundsen (25) takket ja til husrom uten å gå på visning, siden han bodde i Kristiansand og trengte et sted å bo i Oslo. Bildene i annonsen til Frogner Boligutleie så bra ut.

KNIPE. Christopher Amundsen (25) tok rommet i denne gården på Frogner usett, og fikk problemer med å få tilbake depositumet han mente å ha krav på. Nå advarer han andre mot å skrive under på kontrakter som kan være feller for leietagere.
KNIPE. Christopher Amundsen (25) tok rommet i denne gården på Frogner usett, og fikk problemer med å få tilbake depositumet han mente å ha krav på. Nå advarer han andre mot å skrive under på kontrakter som kan være feller for leietagere. (Foto: Charlotte Wiig)
– Utleieren virket lovende, sier 25-åringen.

Men leieforholdet endte på advokatkontoret.

Brukte av depositumet

Da Amundsen skulle flytte ut syv måneder senere, begynte Frogner Boligutleie å spise av depositumet hans. Selskapet trakk ham for flere visninger på 1500 kroner. Amundsen gikk til advokat, som varslet søksmål for å få ut pengene han mente Amundsen hadde krav på. Til slutt kom partene til enighet om et sluttoppgjør der han ble belastet for færre visninger.

– Vi oppfatter dette selskapet som meget useriøst, sier advokat Kathrine Hagen Finrud i Help Forsikring.

Hun trekker frem flere forhold hun mener er kritikkverdige: ulovlig bruk av depositumskonto, fakturering av visninger og en kontrakt som kunne påført leietager store tap.

– Dette er en aktør vi kjenner fra før for irregulær bruk av depositum. I flere saker har vi sett at det kreves betalt for visninger som trekkes fra depositumet uten at det er avtalt, sier Finrud.

Fakturerte syv visninger

Ifølge kontrakten var leieforholdet uoppsigelig det første året. Christopher Amundsen bestemte seg likevel for å flytte fra bofellesskapet før bindingstiden var over. Frogner Boligutleie aksepterte at han fikk tre ut av kontrakten mot at han betalte for visningene.

– Hvis det var et fair krav, ville jeg selvsagt gjort opp for meg, sier Amundsen.

Ifølge husleieloven skal leietagers depositum stå på en sperret konto i leietagerens navn slik at utleier ikke fritt kan disponere pengene. Frogner Boligutleie er tidligere felt i Husleietvistutvalget for ulovlig bruk av depositum.

– Måten det trakk fra depositumet var velkjent blant dem som bodde der. En hadde blitt trukket 15.000 kroner, sier Amundsen.

Først etter at han kontaktet advokat, ble saken løst.

DN har vært i kontakt med styreleder Jørgen Skogli i Frogner Boligutleie. Han forsikrer at selskapet nå har endret praksisen med depositum.

– Vi har gjort om på dette nå. Forskuddene skal inn på en egen konto, og derfor oppretter vi egne depositumskonti, sier Skogli.

Skogli, som er medeier i Frogner Boligutleie, forsvarer likevel praksisen med å ta betalt for visninger.

– Vi tar betalt for visninger når leietager bryter avtalt bindingstid i kontrakten. Dette på lik linje med Utleiemegleren. Vi ønsker stabile og langsiktige leietagere, og derfor har vi bindingstid i våre kontrakter, skriver han i en epost.

Ansvarsbombe

Help-advokat Finrud mener Amundsens kontrakt er ubalansert til utleiers gunst. Hun er kritisk til flere formuleringer i kontrakten og viser blant annet til ansvarsforholdet rundt vedlikehold. I kontrakten fremgår det blant annet at leietager «har ansvaret for det vanlige vedlikeholdet, dvs. innenfor boligens fire vegger». Utleieren avviser kritikken om at kontrakten er en potensiell ansvarsbombe.

– Kontrakten er en potensiell ansvarsbombe i et utleiemarked som er så presset at mange er glade for å få et rom. Leietager får en del plikter som gjør at de kan bli stående ansvarlig for tilfeldige skader og vedlikehold. Formuleringene er ekstremt uryddige og på grensen til å være ulovlige, sier Finrud.

Skogli avviser kritikken og er ikke enig i at selskapet driver useriøst.

– Vi gjør aldri leietager ansvarlig for normal slitasje eller vedlikehold. Skader som ikke skyldes normal bruk skal erstattes, påpeker Skogli.

Og han legger til:

– Vi kan ikke ta hensyn til hva en advokat i Help mener, da det er jobben deres å forsvare leietagere, sier Skogli.

Les også på DN.no:

Selvmordsbomberen fra Oslo

– Det er veldig mye dårlig lederskap i Norge

17 ting du aldri hører suksessrike personer si (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.