Tirsdag denne uken la eiendomsmeglerbransjen frem tall som viser at boligprisene nå er på sitt høyeste nivå noen sinne. Flere frykter at lav boligbygging vil føre til forsterket prispress fremover.

I første kvartal 2014 ble det gitt igangsettingstillatelse til bygging av nesten 6200 boliger med i alt 873.000 kvadratmeter bruksareal til bolig.

Dette er 22 prosent færre boliger enn i samme kvartal i 2013, viser Statistisk sentralbyrås byggearealstatistikk lagt frem idag.

 Størst var nedgangen for blokkleiligheter og bygninger for bofellesskap.

I første kvartal i år har antallet igangsettingstillatelser til boliger i blokker gått ned vel 37 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Tilsvarende har nedgangen for bygning for bofellesskap vært på vel 61 prosent.

- Aktiviteten og varelageret vitner om et sterkt boligmarked, men det må bygges mer for å dempe prisveksten i tiden fremover, sa administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge tidligere denne uken.

Flest tillatelser i Rogaland

Rogaland er fylket med flest igangsettingstillatelser. Der ble det gitt igangsettingstillatelse til bygging av 1140 boliger. Deretter kommer fylkene Akershus og Sør-Trøndelag med henholdsvis 874 og 695 boliger.

Økning for næringsbygg

I 1. kvartal 2014 ble det gitt igangsettingstillatelse til bygging av 1 049 000 kvadratmeter bruksareal til næringsbygg. Dette tilsvarer en økning på nesten 25 prosent fra samme kvartal året før. Det var særlig mer areal til samferdsel- og kommunikasjon, kontor- og forretning samt industri- og lager som bidro til oppgangen.

Les mer om bolig:
«Sjel» kan bety råte
  Avblåser boligboblesprekk
Tidenes høyeste boligpriser  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.