Det ble gitt igangsettelsestillatelse for 4.294 nye boliger i januar-februar 2012. Det er en nedgang på 882 boliger, eller 17 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, viser byggearealstatistikken som Statistisk sentralbyrå legger frem idag.

Hittil i år er det registrert igangsatt 716.100 kvadratmeter bruksareal til næringsbygninger. Dette er en nedgang på 3,8 prosent sammenlignet med 2011. Fritidseiendommer og garasjer med mer gikk tilsvarende ned 8,2 prosent.

Totalt igangsatt bruksareal gikk ned med 7,3 prosent fra samme periode i fjor.

Kraftig økning frem mot 2014
Igangsettingen av nye boligprosjekter tiltok kraftig i løpet av fjoråret. Mens det i 2010 ble igangsatt bygging av vel 21.000 boliger, ble det i 2011 igangsatt nesten 28.000. Det er en økning på 31 prosent, påpeker analyseselskapet Pöyry i rapporten «Norsk økonomi», som legges frem idag.

- Med fortsatt lave renter og forventet boligprisvekst tror vi antall fullførte nye boliger vil øke kraftig frem mot 2014, før renteoppgangen bidrar til at også boligbyggingen faller noe tilbake i 2015. I tillegg har det blitt igangsatt bygging av over 10.000 flere boliger enn det har blitt fullført de to siste årene. Mange av disse vil trolig komme på markedet i løpet av 2012, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i rapporten.

- Igangsettingen vil ta seg opp
Ifølge SSB falt antall igangsatte boliger relativt mye i januar i år, både sammenliknet med januar og desember i fjor.

Igangsettingen skjer imidlertid som regel ikke før en viss andel av boligene i prosjektene er solgt, påpeker Bjørnstad.

- Vi tror imidlertid salget, og dermed også igangsettingen av boligprosjektene vil ta seg opp i løpet av de nærmeste månedene.

Les mer:
Lave boligrenter kan tvinge frem høyere boligskatt
Her vil boligprisene øke mest de neste årene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.