November og desember er vanligvis rolige måneder i boligmarkedet, med flate priser og avmålte budrunder.

Likevel er det mange bolighandler som virkelig går unna.

- Jeg har solgt tre leiligheter denne uken, og alle har gått langt over takst. Objekter med sentral beliggenhet fortsetter å gå raskt unna, sier eiendomsmegler Duy Vidar Tang i DNB Eiendom Oslo Grønland.

Tirsdag solgte han et meget slitent oppussingsobjekt med «stort potensial»  i St. Halvardsgate i Gamlebyen i Oslo som gikk 750.000 kroner over prisantydningen på 2,9 millioner kroner.

- Vi hadde 50 interessenter på listen og 8 budgivere. Her må man minimum pusse opp for en halv million kroner, trolig mer, så jeg er egentlig litt overrasket over prisen. Kanskje burde prisantydning vært satt høyere, sier Tang.

- Det er relativt få boliger ute for salg nå, og da får de boligene som ligger ute høy interesse. Hvis du har lyst på en tradisjonell pris skal du selge på et tradisjonelt tidspunkt som på våren og tidlig på høsten, men selger du på et tidspunkt hvor det er færre boliger for salg, kan du få gode priser, sier Tang.

Lavt nivå historisk sett

Ifølge administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge har det hittil i november blitt omsatt minst like mange boliger i Oslo som i samme måned i fjor.

 

Dreyer bekrefter også at antallet usolgte boliger ligger på et veldig lavt nivå historisk sett. Midt i måneden lå det 1600 usolgte boliger for salg i Oslo, mot 1650 i fjor.

Den tunge høsten 2013 var det 2900 usolgte boliger i Oslo.

Siden 2007 har de nominelle prisene bare steget steget en novembermåned.

- Vi opplever det som selektivt

Nesten en tredel av boligene som legges ut for salg i Oslo ender med at boligselger får konkrete forhåndsbud, eller antydninger fra interessenter om at de ønsker eller vurderer å levere forhåndsbud, viser en undersøkelse Forbrukerrådet la frem denne uken.

Boligkupperne har på ingen måte tatt juleferie. Mange sikrer seg bolig før visning. Faksimile fra Finn.no.
Boligkupperne har på ingen måte tatt juleferie. Mange sikrer seg bolig før visning. Faksimile fra Finn.no.
Og en sjekk på annonseportalen Finn.no viser at mange visninger fortsatt avlyses fordi boligen er solgt før vising.

- Du vil alltid ha litt kupping fra yngre kjøpere som har sin grense og som har tapt x antall budrunder. Når man først finner en leilighet man liker, vil man jo prøve å sikre seg den, sier eiendomsmegler Hanna Greve i Aktiv Eiendomsmegling Sagene Bjølsen.

En 42 kvadratmeter stor 2-romsleilighet i Stockflethsgate i oslo, der hun hadde salgsoppdraget, ble denne uken kuppet før visning etter at interessenten gikk 350.000 kroner over prisantydningen på 2,7 millioner kroner.

- Dette er mest utbredt på vanlige objekter, hvor man kan være rimelig sikker på hva som er markedsverdien. Men er det et veldig spesielt objekt tør man ikke kuppe fordi man er usikker på hva som er verdien, sier Greve.

- Markedet er likevel litt roligere nå, og vi opplever det som selektivt. Men det er fortsatt stor etterspørsel etter fine leiligheter. Er boligen nyoppusset med god standard og er godt presentert, får man gjerne litt høyere priser. Fine leiligheter går veldig fort, sier Greve.

Norske boligpriser i november

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no


Les også:
Advarer mot for mange boliger i Oslo
Denne tabben kan koste deg dyrt i boligmarkedet
- Beliggenhet er ekstremt viktig. Det kan skille mye i pris fra en gate til en annen, selv om de ligger rett ved siden av hverandre

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.