Forrige uke kuttet Norges Bank renten fra 1,5 til 1,25 prosent.

Hittil har bare én bank fulgt etter med rentekutt, men mange venter at andre banker snart følger etter.

Les: Bankene skuler på hverandre

Etter «den største sammenhengende oppturen i norsk økonomi», mener analysjef for kredittobligasjoner Pål Ringholm i Swedbank at bankene burde kommet lenger i prosessen med å oppfylle de myndighetspålagte bufferkravene.

Men selv om bankene må fortsette å sette av penger til trangere tider, venter Ringholm flere hyggelige nyheter for folk med boliglån.

- Jeg tror fortsatt sterkt på at de norske bankene mer enn gjerne vil gi deg et boliglån til lavere renter. Det er ikke her bankene får store tap, og nå får de jammen godt betalt, sier Ringholm.

God margin på utlånene kombinert med lavt forventet tap er noe solide bankfolk liker, påpeker Ringholm.

- Bli ikke avhengig

- Den flytende renten blir garantert lavere. Hvis du eksempelvis får 3 prosent i dag på boliglånet, kan du håpe på at det i løpet av noen uker er 2,75 prosent, sier Ringholm.

Flere analytikere venter at Norges Bank kan kutte renten ytterligere to ganger neste år.

- Med «full klaff» og to ytterligere rentenedsettelser, kan da noe slikt som 2,25 prosent være det du ser i postkassen når sommerferien er over. Billig blir det, men bli ikke avhengig av dette nivået. Det er farlig, det! sier Ringholm.

Om denne prognosen slår til kan et boliglån på tre millioner kroner bli rundt 1000 kroner billigere per måned - før skatt.
 


-  Kan man vente enda lavere renter enn dette senere?

- Når renter, generelt betraktet i Europa, er på sitt laveste på et halvt årtusen er jeg tilbøylig til å tro at bunnen er nær, sier Ringholm.

- Minimale renter

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen venter også enda lavere lånerenter.

- Lønnsveksten blir lavere, fremtiden blir mere konjunkturfølsom og rentene minimale. Mye er allerede indiskontert. De langsiktige norske rentene er om lag halvannen prosent, fordi markedsaktører ser ut til å ha mistet troen på at norske renter vil stige i årene som kommer, sier Andreassen.

- Markedene priser inn to nye rentekutt frem til høsten 2015. De beste boliglånsrentene vil i så fall kunne falle under 2,5 prosent. Selv tror jeg at kronens svakhet, og det sterke boligmarked, vil hindre det siste rentekuttet som markedet priser inn, sier Andreassen.

Blir det med bare et rentekutt det nærmeste året, vil de beste boligrentene i landet trolig falle ned på om lag 2,75 prosent til sommeren, mener Andreassen.

I sine siste prognoser lagt frem tidligere denne måneden anslår Statistisk sentralbyrå at årsnittet for bankenes utlånsrenter på rammelån med pant i bolig vil falle fra 3,9 prosent i 2014 til 3,4 prosent i 2015, og videre ned til 3,3 prosent i 2016.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:
Tror på sterk boligprisvekst i storbyene

- Flate boligpriser de neste fire årene

Historisk billig for bankene