- Det har vært et veldig bra halvår i bransjen, det har blitt omsatt så mange flere enheter. Vi er en del av bransjen og får smake på det på inntektssiden, sier administrerende direktør Leif J. Laugen i Krogsveen.

Han viser til at boligmarkedet i første halvdel av 2015 har vært «ekstraordinært», noe Krogsveen har merket på resultatet. Eiendomsmeglerkjeden fikk et driftsresultat på 41 millioner kroner i første halvår, som tilsvarer en økning på 21 prosent sammenlignet med samme periode ifjor.

- Kan ikke fortsette

Til tross for at den store aktiviteten i boligmarkedet styrker Krogsveens resultat, er Laugen bekymret.

- Man tar litt av når man ser hvor godt markedet har gått det siste året. Det var veldig stor aktivitet i fjor høst, og det har fortsatt i inneværende år. Det kan ikke fortsette med tilsvarende utvikling. Verken når det gjelder aktivitetsomfanget eller priser, sier han.

Ifølge ham er det som har skjedd i boligmarkedet det siste året en gjeninnhenting, fra den svake periode fra våren 2013 og et år frem i tid.

- Da vi stod her for et år siden, hadde vi en prisstigning det siste året på om lag én prosent, det var nullaktivitet fra juni 2013 til juni 2014. Nå står vi her og ser en prisstigning på åtte prosent på ett år, sier Laugen.

«Those were the days»

Det er lett å bli for optimistisk med en slik oppgang i prisene, mener han. Likevel peker han på at optimismen i boligmarkedet og omgivelsene i norsk økonomi ikke stemmer overens. Laugen viser til utsiktene for en svakere utvikling i økonomien og en høyere ledighet.

- Da vil også boligmarkedet bli påvirket av den stemningen. Jeg tror vi allerede vil se det i andre halvår i 2015. Første halvår har vært ekstraordinært, sier han og legger til:

- Når vi kommer ut på våren neste år vil vi snu oss å si at første halvår 2015: «Those were the days». Da var det kjempefint, men så har vi kommet til mer normalt terreng igjen, sier Laugen.

Ifølge ham er det meste av boligprisveksten for i år allerede tatt ut.

Laugen peker blant annet på at ferdigstillingen av nye boliger vil gjøre at veksten flater ut, men at det skjer gradvis.

- Det var relativt lite nyboligsalg frem til sommeren i fjor. Da begynte salget å ta seg opp, og det har vært stigende siden. De som skal flytte inn må jo komme fra et sted. Noen av dem vil ha behov for å selge sin bruktbolig, og da får en tilførsel i markedet, sier han.

Investorpreget

Meglertoppen har intrykk av stadig flere investorer går inn i boligmarkedet for å tjene penger. 

- Noen investorer er folk som har både to og tre leiligheter utover egen bolig, og som er i markedet for å leie ut. Men det er også noen som ønsker å selge så fort boligen er ferdigstilt, man ønsker bare en kjapp gevinst, sier Laugen.

Når markedet er preget av slike investorer, vil det ifølge Laugen bli mer «kjørt» med en gang det blir litt usikkerhet.

- Da vil veldig mange samtidig, ønske å komme seg ut av de posisjonene. Mitt inntrykk er at markedet preges mer og mer av slike investeringer. At ikke kun de som skal bo der som kjøper boliger, understreker han.

Vilkårene for å få lån til bolig ble strammet inn ytterligere fra 1. juli.

I forbindelse med en artikkel om boligmarkedet ønsker Dagens Næringsliv å intervjue noen på boligjakt, gjerne en førstegangskjøper, som har et finansieringsbevis som snart må fornyes.

Kontakt vår journalist: bjorn.mikalsen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

VG-kommentator blir fotballtopp

Nå treffer oljesmellen bredere

Kjøp én leilighet her eller tre i Oslo

Se DNTV: - Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil

- Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil
Slik høres det ut når AMG har tuklet med Mercedes-motoren.
03:15
Publisert: