- Kunder sier til oss nå at de ikke tør å selge boligen før de kjøper noe nytt. Rett og slett fordi de ikke vet om de finner en ny bolig de har lyst på og råd til. Folk kjøper seg gjerne oppover i boligmarkedet. Men nå er det lite å velge i, og grunnet den kraftige prisveksten risikerer du å ikke nå opp når det går så voldsomt unna i budrundene. Og folk vil helst slippe å havne tilbake i utleiemarkedet, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i boliggiganten Obos.

Konsernsjef Daniel K. Siraj i Obos.
Konsernsjef Daniel K. Siraj i Obos. (Foto: Mikaela Berg)
Når det går tregt i boligmarkedet, selger de fleste boligene sine før de kjøper ny. Årsaken er frykt for å ikke få solgt, slik at man må betale på to boliger.

I tider hvor det går unna i boligmarkedeet er det vanlig å kjøpe bolig først, ettersom risikoen for å ikke få solgt sin eksisterende boligen er langt lavere.

Færre bruktboliger, sterkere prisvekst

I løpet av årets to første måneder har Obos-prisene i Oslo steget hele 8,7 prosent, viser bruktboligtall som konsernet la frem tirsdag.

- Prisoppgangen skyldes at det er for få objekter i forhold til etterspørselen, sier Siraj.

Tross en prisoppgang på 4,3 prosent i februar omsatte Obos likevel færre boliger enn i samme måned i fjor.

Siraj peker på at skepsisen til å selge er nok en effekt som forsinker boligforsyningen til markedet.

- Dette bidrar jo til at det kommer enda færre bruktboliger ut på markedet, noe som igjen fører til sterkere prisvekst, sier Siraj.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen peker på at det ikke er unormalt at en del er litt avventende på denne tiden av året, mens man venter på «vårflommen» i boligmarkedet. Særlig større boliger og eiendommer med plen holdes til vårværet kommer.

Derfor stiger vanligvis utbudet betydelig utover våren.

- Men utbudet i Oslo må jo være på «all time low» for denne tiden. Så jeg ville også vært litt forsiktig med å selge først nå og risikere å stå uten bolig, sier Andreassen.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker på at det er helt normalt å kjøpe før du selger.

- Og slik er det nok i dag. Det motsatte er veldig upraktisk, og er kjennetegn på et fallende marked der folk ikke tør kjøpe noe før de vet hva de får.  I et stigende marked derimot er det lurt å kjøpe først i tillegg til at det er praktisk. I dag er det situasjonen. Det gir i seg selv ikke noe ekstra fart i markedet når det er normal situasjonen, men et skifte fra et marked der folk selger før de kjøper til et de kjøper før de selger kan gi fart, sier Bruce.

Les professor Hilde Bjørnlands kommentar:
Fallhøyde for boligprisene (DN+)

- De mindre leilighetene drar opp prisnivået

Mandag skrev Dagens Næringsliv at presset er aller størst på småleilighetene, som gjerne er inngangbilletten til boligmarkedet.

- Knappheten på slike boliger er stor. Våre tall viser også at leilighetene både har høyest prosentvis prisstigning og går høyere prosentvis over prisantydning jo mindre de blir, sa administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom til Dagens Næringsliv.

Han mener også at trenden er tiltakende.

Les saken: Småleilighetene stiger mest i pris

Siraj påpeker at Obos grunnet leilighetsnormen kun kan bygge 35 prosent små leiligheter i Oslo indre by.

- Det er de mindre leilighetene som drar opp prisnivået. Det er det som er sterkest etterspurt. Det er mange unge i Oslo, som klarer seg med mindre leiligheter, men disse har politikerne bestemt at vi skal bygge færre av. Og etterveksten av nye småleiligheter er ikke god nok til å dekke etterspørselen, sier Siraj.

Anbefaler å kjøpe nybolig

Ettersom prisveksten på brukte boliger nå er så kraftig anbefaler Siraj boligkjøperne å kjøpe nybolig.

- Nyboligprisene har på ingen måte hatt en tilsvarende prisøkning. Og hvis flere kjøper nytt i prosjektene som er ute vil vi også kunne igangsette flere bygg, sier Siraj.

Utbyggere setter ikke igang bygging før de har forhåndssolgt 50-70 prosent av boligene.

I likhet med mange andre ergrer Siraj seg over at planprosessene i Oslo går for tregt.

- Obos har alene har nesten 2500 boliger helt på oppløpet. Og i de fleste av disse prosjektene vil vi kunne legge ut de første deltrinnene for salg allerede i år hvis vi bare får beslutning fra kommunen snart. Mange av disse har ligget til behandling lenge, så det haster å sette igang. Og i et hett marked håper vi dette kan dempe noe, sier Siraj.

Siraj har spådd en prisvekst i Oslo i år på 8,5 prosent.

- Så langt er det ingenting som tyder på at den spådommen slår feil, samtidig er det jo mye som kan skje, sier Siraj.

Les også
Disse boligene har steget 8,7 prosent i år  

Christian Ringnes vil bygge ni leiligheter på «Oslofjordens beste strandeiendom»

- Markedet er ganske nødent på nye boliger  

DNtv: Knallhardt oppgjør i kompaktklassen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.