- Osloregionen opplever veldig høye salgstall. Og til å være denne tiden av året er det rekordhøyt, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Siden midten av desember er i fjor er det solgt 1.635 nye boliger på Østlandet. Dette er 10 prosent færre enn det svært gode salget forrige tomånedersperiode, men 35 prosent flere enn ved samme periode i fjor, viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned.

Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

- Vi har aldri tidligere registrert like mange nyboligsalg på Østlandet ved februartellingen, sier Bjørnstad.

Færre nye boliger til salgs

Samtidig som Oslo og Østlandet opplever kraftig prisstigning i bruktboligmarkedet har antallet usolgte nyboliger i Oslo falt siden forrige rapport.

I februar var det 932 usolgte nyboliger i Oslo, mot 971 i desember 2015, mens det i Akershus var 2058 usolgte i desember 2015, mot 1867 i februar.

- Salget har vært høyere enn utbudet. Hadde dette vært en trend ville jeg vært bekymret for boligprisveksten i Oslo, men vi har ikke sett noe klart mønster over tid der salget overgår utbudet, sier Bjørnstad.

- Markedet trenger nye objekter

Sjeføkonomen mener antall usolgte boliger i regionen kan regnes som høyt, slik at markedet har nok boliger.

- For at dette skal fungere må boligene som er til salgs treffe segmentene der det er etterspørsel. Når salget er så høyt, tyder det på at boligene treffer godt. Men markedet er ganske nødent på nye boliger. Når vi holder dette opp mot bruktmarkedet, vet vi at markedet trenger nye objekter. Det er sterk befolkningsvekst i regionen og etterspørselen er veldig høy. Derfor er det viktig at bransjen fortsetter å bringe nok boliger inn i markedet, sier Bjørnstad.

I gjennomsnitt koster de nye boligene på Østlandet 50.400 kroner per kvadratmeter. Det er 0,3 prosent mer enn i desember 2015, og 5,9 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo vest/sentrum med 75.400 kroner per kvadratmeter.

I den senere tid har flere markedsaktører uttalt frykt for at bruktboligprisene kan stige hele 10 prosent i Oslo i år.

- Jeg tror også Oslo får en kraftig prisvekst i år, men ti prosent høres litt voldsomt ut.  Dette avhenger av hvordan oljenedturen treffer Østlandet. Hittil er ikke arbeidsmarkedet på Østlandet veldig rammet. Rentenedgangen dominerer boligmarkedet her, sier Bjørnstad.

Han holder inntil videre sin egen boligprisprognosen fra oktober i fjor, der han anslo at Oslo-prisene skal opp 6,5 prosent i 2016.

Tips oss om boligsaker!

Les også:
- Det skal bygges veldig, veldig mye mer for at boligprisene skal falle  

Kjøper ut nok en nabo

DNtv:Familiens drømmebil

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.