De siste to månedene har det blitt solgt 2103 nye boliger i Norge, 19 prosent flere enn samme periode i fjor.

Det melder analysebyrået ECON Nye boliger i en rapport mandag.

Sommersalget er 41 prosent lavere enn rekordsalget i forrige tomånedersperiode, og i Stavanger har nyboligmarkedet stoppet opp, fremgår det. Her ble kun 16 boliger ble solgt i sommer.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse. (Foto: MIKAELA BERG)

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse sier til DN at han ikke tror vi har sett den fulle effekten av oljebremsen enda.

- Nyboligmarkedet trenger fart i bruktboligmarkedet før det kan vokse. I Stavanger er det fortsatt mange boliger til salgs og lavere etterspørsel til bruktboligmarkedet, sier han.

Dermed bør rogalendinger belage seg på at det vil hope seg opp en del usolgte nye boliger fremover, mener Bjørnstad.

Ulik salgstakt

Sjeføkonomen ser derimot ingen tegn til at andrerundeeffektene fra den lave oljeprisen har spredt seg til andre deler av landet.

- Bergen, som også har mye oljeindustri, har et godt nyboligsalgt og et sterkt nyboligmarked, sier Bjørnstad.

Salgstakten på Østlandet var 18 prosent, Nord-Norge hadde 17 prosent, mens Midt-Norge og Sørlandet hadde henholdsvis 13 og 12 prosent.

Vestlandet lå lavest med en salgstakt på kun 10 prosent.

Totalsalget i sommer utgjorde 14 prosent av boligene som var til salgs, mot 21 prosent sist og 13 prosent for ett år siden, heter det i rapporten.

Statistikken omfatter 36.024 boliger fordelt på 1.508 prosjekter. I august var 12.589 av disse boligene usolgte.

At nyboligsalget viser store regionale forskjeller, mener Bjørnstad tyder på at boligmangel og etterspørsel ikke preges av nasjonale forhold - som lønnsvekst og lav rente.

- Boligmarkedet har utviklet seg godt. Vi hadde rekordomsetning i forrige publisering, og salget er falt mye siden. Det er likevel en god sommermåned for nye boliger historisk sett, sier Bjørnstad til DN.

På Østlandet har ikke det registrerte sommersalget vært bedre siden 2006.

Lite til salgs

Beholdningen av usolgte boliger har falt med 483 siden juni. Nedgangen skyldes at få nye boliger har blitt lagt ut for salg, skriver Econ.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 46.000 kroner. Høyest ligger Oslo med 64.600 kroner. Dernest kommer Stavanger med 56.800 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene drøyt 50.000 kroner.

I typiske distriktsfylker er prisnivået rundt 35.000 kroner pr kvadratmeter.

- Totalt sett virker det som om det fortsatt er boligmangel, og at dette gjenspeiler seg i nyboligmarkedet, sier Bjørnstad.

 

Les også: Panikken brer seg: - De må begynne å våkne opp

Global markedsuro: - Det kan utvikle seg til noe større, til et krasj

Børsen raser

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Marinejegernes indre liv:

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert: