Boligprisene steg med 1,2 prosent i mars sammenliknet med februar, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var steg prisen 0,4 prosent i forhold til februar.

Prisene er nå 6,8 prosent høyere enn i mars 2011. Men selv om prisene fortsatt stiger, er den årlige veksttakten fortsatt fallende.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 29.400 kroner. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris hittil i år er 5,1 prosent høyere enn snittprisen for hele 2011.

Da finanskrisen kulminerte for drøyt tre år siden, i desember 2008, var kvadratmeterprisen 21.000 kroner.

Her sjekker du boligprisene der du bor

- I løpet av den mellomliggende perioden på 39 måneder har boligprisene i Norge steget nøyaktig 40 prosent. Jeg kan vanskelig se at det finnes mange paralleller til en så sterk utvikling over tid. Ut fra dette er det bra at prisveksten er i ferd med å komme ned på et nivå som er mer forenlig med utviklingen i folks disponible inntekter og dermed evne til å betjene boliglånet, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra februar til mars:

- Prisveksten for leiligheter viser at det er byene som har sterkest vekst, i og med at det er her de fleste leiligheter befinner seg, sier Laugen.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i mars var 26 dager. Det er 3 dager mindre enn i februar, og 2 dager mindre enn i mars 2011.

- Etterspørselen er høy, og boligene selges raskt, bemerker Laugen.

- I praksis blir ting solgt med én gang, sier styreleder i EFF Terje Buraas.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.

Nå ligger det 11.043 boliger på Finn.no, mot 9.711 foregående måned.

- Vi må tilbake til 2006 for å finne lavere utbud på denne tiden av året, sier leder Christian Dreyer i NEF.

Les også:
Lave boligrenter kan tvinge frem høyere boligskatt
Her vil boligprisene øke mest de neste årene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.