Etter at boligpriser og boliginvesteringer har økt klart en stund, var veksten lavere i 3. kvartal.

Høy vekst i befolkningen og realinntektene, samtidig som rentene holder seg lave en god stund til, gir utsikter til fortsatt økning i priser og investeringer, men litt mer beskjedent enn det man så gjennom første halvår i år.

Det fastslår Statistisk sentralbyrå i rapporten «Økonomiske analyser», som legges frem idag.

- Vi anslår at veksten i boligprisene blir 8,3 prosent i år, og at den kommer ned til rundt 6 prosent i de neste tre årene, skriver analytikerne i rapporten.

Slik tror SSB boligprisene skal utvikle seg fremover, prosentvis endring fra året før:

Slik så SSBs prognoser ut i september:

Siden prisfallet i 2008 har boligprisene tatt seg betydelig opp. Nivået på boligprisene, justert for inflasjonen, var i 3. kvartal i år vel 9 prosent høyere enn toppnivået i 2008.

Det var kraftig vekst i boligprisene i 1. kvartal i år, og en mer moderat vekst i de to påfølgende kvartalene. Veksten i boliginvesteringene er ventet å bli nær 22 prosent i år, og deretter gå klart ned, slik at veksten i 2013 og 2014 blir rundt 4 prosent, ifølge SSB.

Målt fra kvartalet før var veksten i boligprisene 0,3 prosent i 3. kvartal i år mot henholdsvis 5,1 og 2,8 prosent i 1. og 2. kvartal.

- Utviklingen i månedstallene for boligprisene peker i retning av lav vekst i boligprisene også i siste kvartal i år, ifølge tallknuserne i Statistisk sentralbyrå.

Ifølge eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk økte boligprisene sesongjustert i oktober og november med henholdsvis 0,6 og 0,5 prosent, og statistikerne regner med at veksten i år blir 8,3 prosent.

- Økte krav til egenkapital vil virke dempende på boligprisveksten. Vi anslår nå at boligprisene, som følge av utviklingen i ferdigstilte nye boliger, renter og husholdningenes inntekter, vil stige med nær 6,5 prosent i 2012 og rundt 5,5 prosent årlig i de neste to årene, skriver Statistisk sentralbyrå i rapporten.

Les også:
Nå kommer de strengere boliglånskravene
Starthjelpen som sikrer deg boliglån
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.