Boligprisene steg 0,3 prosent i mai sammenliknet med april , viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,3 prosent høyere enn i april.

Dermed har de faktiske boligprisene steget fem måneder på rad, mens de sesongkorrigerte prisene har steget de siste tre månedene.

- Mai-tallene viser at markedet i stor grad har normalisert seg. Prisutviklingen er helt i tråd med hvordan mai historisk er: En liten, og avtagende, prisvekst. Imidlertid har aktivitetsnivået i mai vært høyere enn sammenlignet med tidligere mai-måneder. Etter en lang og kald vinter kan det virke som om det var vårslepp i boligmarkedet i mai, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Blåser i internasjonal uro
Det er heller ingenting i tallene som tyder på at boligmarkedet har latt seg påvirke negativt av den internasjonale uroen og den dårlige økonomien i land som Hellas og Spania.

- Nordmenn flest har fortsatt god økonomi. Rentenivået er fortsatt lavt og NAVs ledighetstall viser at arbeidsledigheten sank i mai. Det påvirker boligmarkedet mer enn internasjonal uro, sier Buraas.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets: <b>- Ikke mye futt i det markedet her</b>

Den gjennomsnittlige salgsprisen for en bolig (uavhengig av boligtype) hittil i 2010 er 2.550.000 kroner.

Boligprisene er nå 9,1 prosent høyere enn i mai 2009, og 5,1 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008 begynte.

Korrigert for inflasjonen er prisene nå likevel 4,5 prosent lavere enn de var i august 2007.

Nå er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 25.900 kroner.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra april til mai:

Tabeller:Sjekk boligprisene der du bor

Får solgt raskere
Nå er det 15.912 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 13.915 i april. I mai 2009 var det til sammenligning 17.784 boliger til salgs.

I mai ble det formidlet 5.782 boliger mot 6.011 boliger (apriltallene er revidert opp fra 4.498) måneden før.

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres måneden etter. Om vi legger det til grunn, og plusser på 20 prosent på de foreløpige omsetningstallene for mai ble det omsatt 6.938 boliger denne måneden.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Gjennomsnittlig formidlingstid var 27 dager i mai, 3 dager mindre enn i april, og 12 dager mindre enn i mai 2009.

Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.

Les også:
<b>- Ikke mye futt i det markedet her</b>
- De som har penger, de har penger
- Ekstremt gunstige betingelser for boligprisoppgang


Skal boligprisene stige eller falle? Diskuter saken under! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.