Boligprisene falt 0,1 prosent i september sammenliknet med august, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,7 prosent (se forklaring i faktaboks).

Sjeføkonomene spår at når ledighetstallene fra oljeindustrien slår inn i boligmarkedet, så vil boligmarkedet utvikle seg negativt.

Her ligger hele oversikten over de ferske boligtallene: Tidenes september i boligmarkedet

- Det er nokså sterke tall, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

- Dette betyr en årsrate på 8-10 prosent, og det er nokså høy vekst. Isolert sett var dette over det jeg trodd, sier Juel om de ferske boligtallene.

Likevel spår han at ledighetstallene, der fallene i oljeinvesteringen ennå ikke har slått inn, vil kjøle ned boligmarkedet.

God omsetning

Han forklarer at det er god omsetning i boligmarkedet nå.

- Det er ikke et hysterisk boom, men boligene går greit unna, sier Juel.

- Dette er sterkere tall enn jeg hadde forventet. Tydeligvis har ikke redusert aktivitet og nedbemanninger i oljesektoren slått ut i markedet ennå.

Sjeføkonomen forklarer videre at når ledigheten fra denne bransjen begynner å synes i arbeidsledighetsstatistikken, så vil boligmarkedet kjøles ned.

- Det er ikke snakk om prisfall, på grunn av de lave rentene i markedet, men det vil dempe prisveksten og boligprisene vil utvikle seg sidelengs, sier han.

Ledighet kan gi svakere boligmarked

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB mener også man bør se opp for ledighetstallene:

- For neste år har vi har forventninger om 15 prosent fall i oljeinvesteringene, høyere ledighet og nullvekst i boligmarkedet, sier han.

- Det er ikke utenkelig at vi vil se et svakere boligmarked samtidig som ledigheten går opp.

SIDELENGS: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets spår nullvekst i boligmarkedet. Foto: Ida von Hanno Bast
SIDELENGS: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets spår nullvekst i boligmarkedet. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

Han trekker spesielt frem boligmarkedet i fjor høst, da boligprisene falt på grunn av laber forventning i boligmarkedet. Han mener fredagens boligall er omtrent som forventet.

- Dette var litt i overkant av det vi spådde, vi spådde sesongjustert vekst på 0,5. Disse tallene tar luften ut av de verste skrekkspådommene for norsk økonomi, sier han.

Les også på DN.no:

Nå er sjefen god for 200 millioner

Denne grafen skal varsle neste krise

- Flere skadde i sammenstøt i Hongkong  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.