Etter flere måneder med vekst, flatet boligprisene ut i mai, viser eiendomsmeglerbransjens bruktboligstatistikk.

Torsdag kommer det ferske tall for utviklingen i juni, og heller ikke da venter økonomer DN har snakket med å se det store prishoppet.

Samtidig kan DNB Eiendom-direktør Terje Halvorsen fortelle om «et høyt aktivitetsnivå». Basert på den siste måneden, har han to klare råd dagens boligselgere:

- Har du ikke har fått solgt boligen din i juni, vil jeg råde deg til å la den bli liggende ute på markedet i sommer. Det er mange som ser etter bolig også om sommeren, sier han og fortsetter:

- Videre ser vi at boliger ikke blir solgt hvis prisforventningene er for høye. Jeg vil derfor råde til å lytte til både takstmenn og meglere som kjenner området godt.

- Typisk juni-salg

DNB-direktøren trekker frem et rekkehus eiendomsmeglerforetaket nylig solgte på Bekkestua i Oslo (se bildet over):

Åtte personer var innom én visningsrunde. To bud ble lagt inn, før huset ble solgt for 5,3 millioner kroner - nøyaktig det samme som taksten.

- Dette er nok et typisk juni-salg, sier Halvorsen.

- Markedet er selektivt og veldig få boliger går over prisantydning, sier han.

Sjekk her: Så mye kan du låne

Ulike anslag

I mai var prisene 0,8 prosent høyere enn de var i 2013. Uendrede priser ut året ville da gitt en årsendring på 1,6 prosent.

DNB Eiendom anslår at boligprisene til sammen vil vokse med mellom 1 og 2 prosent i år.

- Vi tror prisene lå flatt i juni, men venter en svak videre prisvekst i andre halvår, sier Halvorsen.

Prognosen skiller seg litt fra den meglerhuset til DNB opererer med. Ifølge DNB Markets skal prisene ende med en årsvekst på én prosent i 2014. Analytikerne tror den sesongjusterte prisveksten var på 0,3 prosent i juni.

- Vårt underliggende syn er at det fortsatt skal være en viss vekst i løpet av de neste månedene frem mot høsten, sier meglerhusets seniorøkonom Kjersti Haugland til DN.

 - Da vil vi begynne å se en oppgang i arbeidsledigheten som kommer til å legge en demper på boligmarkedet, sier hun.

Sjekk DNs kalkulator:  Utleiefinansierings-kalkulator

Venter hopp i august

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er noe mer optimistisk med et årsanslag på to prosent. Han tviler imidlertid på at det i det hele tatt var noen prisvekst i juni.

- Vi ser for oss en svak prisvekst ut året, men jeg tror vi skal vente til august før vi ser nok en oppgang, sier han og utdyper:

- Trenden de siste månedene reflekterer at det er godt samsvar mellom tilbud og etterspørsel. Nå er markedet er litt roligere etter et hektisk år.

Bjørnstad var ansvarlig for Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk i hans tidligere jobb i Pöyry og understreker at månedstallene innebærer en del «statistisk støy».

Prisstatistikk fra Garanti Eiendomsmegling viste tidligere i uken at prisene på omsatte borettslagsleiligheter var uendret fra mai til juni i år.

Eiendom Norge legger frem juni-tallene torsdag 3.juli klokken 11.00. Se tallene først på DN.no!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.