- I normalmarkedet er det et skremmende tempo om dagen. Nå er det så lite boliger ute at det som kommer bare blir revet bort, rett og slett, sier eiendomsmegler Carl Fredrik Solli i Privatmegleren.

Onsdag ble det lagt frem tall som viste at boligprisene her til lands steg 1,4 prosent i april. I Oslo og Akershus steg prisene henholdsvis 2,0 og 1,7 prosent.

Les sakene:
Sjekk boligprisene der du bor
Overraskende sterk boligprisvekst

- Når det er kurante objekter, ser vi at folk går inn høyt med innstillingen om at prisen uansett kommer til å gå høyt i budrunden. Boligene er ikke priset feil, men det er altså en voldsom etterspørsel, sier Solli, som formidler eiendommer i Asker, Bærum og på Oslo vest.

Siste 12 måneder har boligprisene i Oslo steget 10,5 prosent.

- Vi ser at folk har en redsel for å ikke få tak i bolig. Det er på det nivået. Vi må ti år tilbake for å finne tilsvarende tilstander. Det er i høyeste grad like akutt i Asker og Bærum som i Oslo. Antallet boliger i markedet er lavt, sier Solli.

Han klarer ikke å se noe som kan roe markedet med det første.

- Det er såpass lite objekter og såpass mange om beinet, så det eneste som ville hjulpet er at det kommer et voldsomt boligslipp, eller at veldig mange på Oslo Vest kollektivt bestemmer seg for å flytte til en annen kommune. Jeg har jo ikke noe tro på det. Større krefter kan jo ramme norsk økonomi, men jeg ser ikke noe særlig som skal påvirke markedet på kort sikt, sier Solli.

- Ikke grunn til å være veldig overrasket

I fredagens morgenrapport påpeker Nordea Markets at i 75 prosent av landet er arbeidsledigheten enten uendret eller lavere enn da oljeprisen begynte å falle sommeren 2014.

- Samtidig er renten på boliglån for folk flest kommet ned med 1-1,5 prosentpoeng. Arbeidsledigheten og renten er «by far» de to viktigste driverne bak etterspørselen etter bolig. Det er derfor egentlig ikke grunn til å være veldig overrasket over utviklingen i boligprisene, skriver meglerhuset i rapporten.

- Klar utfordring for Norges Bank

Boligprisutviklingen har vært en god del sterkere enn anslått av Norges Bank, fastslår Handelbanken Capital Markets i fredagens morgenrapport.

- Slik det ser ut nå skal det moderere seg kraftig i mai for at vi skal få se at boligprisveksten kommer seg ned mot Norges Banks prognose. I april var nemlig årsveksten i boligprisene på 5,8 prosent, mens Norges Bank har anslått en gjennomsnittlig boligprisvekst på 4,1 prosent i andre kvartal. Isolert sett er boligprisene et argument for at Norges Bank står over rentekutt i juni. Men etter vårt syn er det for tidlig å konkludere, ettersom vi får mye annen og viktig informasjon frem mot rentemøtet i juni, skriver Handelsbanken.

Meglerhuset påpeker at de nasjonale boligprisene ble trukket godt opp av Oslo, hvor boligprisene har steget hele 10,5 prosent det siste året.

- Vi finner totalt ni fylker hvor boligprisveksten i april var forholdsvis sterk. Men tar vi ut Oslo, var gjennomsnittlig prisvekst for de resterende åtte fylkene på 6,5 prosent; for så vidt høyt nok, men likevel et stykke unna ekstremveksten her i Oslo, skriver meglerhuset.

I Rogaland har boligprisene falt med 4,3 prosent det siste året. I de resterende ni fylkene har boligprisene i gjennomsnitt steget 2,5 prosent siste år, ifølge Handelsbanken.

- Dette gir en klar utfordring for Norges Bank. For å sette det på spissen: skulle Norges Bank nå forsøke å dempe boligprisveksten spesielt i Oslo, for på den måten å få ned gjennomsnittveksten i landet, må renten kraftig opp. Neppe en fornuftig politikk, gitt dagens økonomiske situasjon, skriver Handelsbanken.

Les også:
Full fart opp til fem mill. - så mye hytte får du nå

Frykter boligprisene i Oslo skal stige 40 % på fire år

Seks eksperter om boligmarkedet: Boligprisene skal videre opp  

DNtv: Årets mest eksklusive cabriolet

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.