Boligprisene steg 2,5 prosent i august sammenliknet med juli, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.
Christian Dreyer.
Christian Dreyer.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,1 prosent (se forklaring i faktaboks).

Dermed må vi tilbake til 2009 for å finne en like sterk augustmåned (se grafikk), og vi må helt tilbake til 2006 for å finne en augustmåned med kraftigere oppgang.

- Det vi nå ser kan betegnes som en ny all time high. Prisnivået er det høyeste noen sinne, sier Christian Dreyer i Eiendom Norge til DN.

Prisene er nå 7,7 prosent høyere enn i august 2014, opp fra en årsvekst på 6,8 prosent i juli. Norges Bank har lagt til grunn en årsvekst på 6,5 prosent i tredje kvartal.

- Vi tror Norges Bank vil konkludere med at den nåværende årsveksten er betydelig sterkere enn ventet, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i en kommentar fra Handelsbanken Capital Markets. Han har likevel fortsatt tro på kutt i styringsrenten i september.

Dreyer tror de sterke augusttallene er en korrigering på svak julimåned. Dreyer tror ikke på en like sterk høst som i fjor.

- Det er få tegn på at boligprisene gjenspeiler utfordringene i norsk økonomi.

  Svært lavt rentenivå

- Hvorfor preges utviklingen i boligmarkedet så lite av den generelle utviklingen i norsk økonomi?

- Norsk økonomi gjenspeiles i boligmarkedet hele tiden, men det er mange indikatorer. Vi har et svært lavt rentenivå i uoverskuelig fremtid. Vi har lav boligbygging som preger markedet veldig og bidrar til sterkt til økte priser vektet mot utviklingen i norsk økonomi, sier Dreyer til DN.

Dreyer påpeker at det først og fremst er utviklingen i arbeidsmarkedet som påvirker folks privatøkonomi.

- Vanlige folk merker ikke utviklingen i oljeprisen før det får konsekvenser for jobbsituasjonen.

Ser utfordringer i Stavanger-regionen

Boligmarkedet har det siste året hatt store regionale forskjeller.

Prisendringen i de store byene i august (siste år i parentes):
Oslo:           +1,7% (+12,2%)
Bergen:       +2,0% (+9,8%)
Trondheim:  +1,6% (+6,9%)
Tromsø:       +2,4% (+10,4%)
Kristiansand: +2,3% (+6,7%)
Stavanger:   +1,3 % (-1,2%)

Stavanger er dermed den eneste av de store byene der prisene har falt siste 12 måneder. Salgstallene i Rogaland falt med 34 prosent i august, men likevel var det prisoppgang på 1,3 prosent.

Dreyer tror de mest attraktive boligene nå går unna, mens de mer ordinære boligene nå ligger på vent. Han tror det vil ta tid før boligselgere erkjenner at det har blitt et lavere prisnivå.

- Den store hopen av normalboliger får ikke den samme prisen som de fikk sommeren 2013. Det tar ofte en tid før boligselgerne erkjenner det og aksepterer lavere bud. Nå må de venne seg til tanken om å selge til lavere pris enn de kjøpte for.

- Tror du Stavanger-effekten vil bre seg til resten av landet?

- Stavanger har hatt en høy boligbygging og fikk dermed en høy tilbudsside. Andre steder har få boliger til salgs. Er det en region jeg tror vi vil få se en økning ut året, så er det i Oslo, sier Dreyer.

Larvik og Follo hadde den sterkeste prisutviklingen med en oppgang på 3,3 prosent. Den svakeste utviklingen hadde Stavanger og Trondheim med en oppgang på henholdsvis 1,3 og 1,6 prosent.

Tips oss om boligsaker!

For få boliger i Oslo

- Det har vært en høy aktivitet i august måned. I de aller fleste fylkene er det solgt omtrent like mange boliger i august i år som i samme måned i fjor. Unntaket er i Rogaland, der det har vært 34 prosent færre salg i august i år, sier Dreyer.

I august ble det solgt 7899 boliger mot 4086 boliger i juli og 10.376 i juni. I august 2014 ble det solgt 8101 boliger.

- Tilbudssiden med boliger til salgs har som forventet økt i løpet av august. Med unntak av Oslo-området, er det nå et bra utbud med boliger til salgs. Selv om det i Oslo har blitt flere boliger å velge i for de som er på boligjakt, er det fremdeles et enda større behov for å møte etterspørselen i markedet, sier Dreyer

Ved utgangen av august lå det 13.913 bruktboliger på Finn.no mot 9.749 i juli og 12.467 i juni. I august 2014 lå det 14.572 boliger på Finn.no.

Raskere salg

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 34 dager i august mot 46 dager i juli og 29 dager i juni. I august 2014 var formidlingstiden 41 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

Salgene gikk raskest i Oslo, hvor det gjennomsnittlige boligsalget i august tok 16 dager. Av de større byene var Stavanger tregest med 57 dager.
 

Les også:
Babyboomen for 25 år siden presser boligprisene
Rentefest holder uroen på avstand dnPlus
Stadig lavere rente på boliglån

Tyr til triks i budkampen
Oppussing som hobby dnPlus
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.