DN har tidligere skrevet om takstmann og avdelingsleder Lasse Evensen i Norges Takseringsforbund (NTF) som mener norske boligkjøpere er for romantiske, og presser prisene på brukte boliger opp til samme nivå som for nye boliger.

Takstmann og avdelingsleder Lasse Evensen i Norges Takseringsforbund (NTF) mener norske boligkjøpere ikke vektlegger forskjellen mellom nye og gamle boliger godt nok.
Takstmann og avdelingsleder Lasse Evensen i Norges Takseringsforbund (NTF) mener norske boligkjøpere ikke vektlegger forskjellen mellom nye og gamle boliger godt nok. (Foto: Mikaela Berg)

- De forelsker seg i rosetter og stukkatur, og tenker ikke over kostnadene det bringer med seg å bo i en gammel bolig, mener han.

Bakgrunn: – Vi ville helst ha en eldre leilighet. Det har sin sjarm når svært lite er helt rett

Men også meglerne må ta sin del av ansvaret for at prisen på bruktboliger flere steder i Oslo har gått forbi prisen på nyboliger, ifølge Evensen.

Protesterer

Han opplever ofte at meglere protesterer når han gir brukte boliger flere kroner i «fratrekk» for eldre isolasjon, ventilasjon og generelt lavere bokvalitet.

- De mener det er mulig å få mer for bruktboligen. De spiller for mye på sjarmen - kunnskap bør gå foran, sier Evensen som mener problemet ville blitt mindre dersom flere boligkjøpere krevde tilstandsrapport.

Rettferdig marked

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge mener derimot eiendomsmeglerne gjør en god jobb. I tillegg ber mange boligkjøpere allerede om tilstandsrapport, forklarer han.

- Jeg opplever at meglere i Oslo informerer grundig og godt. Den siste målingen fra 2014 viser at 70 prosent av eneboligkjøpere i Norge benytter tilstandsrapporter ved kjøp av bolig, sier han til DN.

Dreyer peker på at det er markedet som styrer boligprisene. I hans øyne er dagens marked rettferdig.

 - I forhold til andre land er det norske boligmarkedet langt mer åpent og transparent, og fungerer veldig godt, mener han.

- Det er rart om boligkjøpere ikke forstår at en brukt bolig skal koste mindre enn en ny, legger Dreyer til.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Vil flytte ansvaret

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener takstmann Evensen er inne på noe.

- Ser du bort fra feil og svakheter med nye bygg, får du det du betaler for fordi du har garanti mot skjulte feil og mangler i fem år etter overtakelsen. Du kjøper deg flere problemer når du kjøper en bruktbolig, sier han.

Geving mener verdivurderingene som gis i leiligheter i hovedsak er overfladiske beskrivelser uten teknisk dokumentasjon, og uten indikasjon på tidvis kostbare utbedringsbehov.

Meglerdirektøren etterlyser kompetansekrav og en autorisasjonsordning for takstbransjen som flytter mer av ansvaret fra «amatørene» som er selgerne og over på de profesjonelle takstpersonene, forsikringsrådgivere og meglere. Kvaliteten på tilstandsrapporter avhenger av kvaliteten på takstmannen.

- Alt blir ikke løst bare du får en rapport. I dag risikerer selger uansett å komme i ansvar for skjulte feil og mangler, sier Geving.

 

Les også: - En kø av frustrerte boligkjøpere i Oslo

– Rekordhøy prisstigning dn+

Vil nekte naboen ankomst til landstedet  

 

Se DNtv:

Uteligger for en flaske vin:

Uteligger for en flaske vin
Men ikke hvilken som helst vin. Bjørn Håvard Larsen sover utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge i fem netter for å sikre seg eksklusive flasker Burgund-vin fra 2013.
01:56 Min
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.