Etter en relativt sterk oktobermåned i boligmarkedet har de gjennomsnittlige boligprisene her til lands steget 7,7 prosent siden bunnen i desember i fjor.

Les saken: Ellevte måned på rad med boligprisoppgang

Og andelen nordmenn som anser seg som boligmillionærer er økende, ifølge Finans Norge.

Ni av ti boligeiere som har gjort seg opp en mening om markedsverdien på egen bolig mener den er høyere i dag enn da de kjøpte.

 Av disse tror 60 prosent at merverdien er en million kroner eller høyere, viser Husholdningsundersøkelsen 2014 som Norstat har gjennomført for Finans Norge.

- Minst annenhver boligeier i Norge mener de sitter på en boliggevinst på minst en million kroner. Men det er viktig å påpeke at dette er latente gevinster som først kommer til syne ved et eventuelt salg, sier fagsjef Rolf Mæhle i Finans Norge, som har jobbet med privatøkonomispørsmål i en årrekke.

- For mange vil gevinsten være enda høyere

Andelen boligeiere som tror boligen i dag er verdt mer enn den ble kjøpt for, har økt jevnt og trutt de siste årene, fra 75 prosent i 2008 til 89 prosent de to siste årene.

Den viktigste forklaringen er trolig en boligprisvekst i samme periode på drøyt 30 prosent.

- Tar vi med løpende nedbetaling av boliglån, vil gevinsten – målt som forskjell mellom markedsverdi og gjenstående boliglån – for mange være enda høyere, sier Mæhle.

Dette gjenspeiler seg tydelig i en analyse Statistisk sentralbyrå (SSB) gjorde tidligere i år: Den viser at husholdningene de siste årene har hatt en betydelig økning i gjennomsnittlig nettoformue, definert som forskjellen mellom eiendeler, inkludert bolig og gjeld.

Basert på selvangivelsestall for 2012 anslo SBB at 52 prosent av privathusholdningene hadde en nettoformue på over enn million. En av tre har ifølge byrået passert en nettoformue på to millioner kroner, i all hovedsak på grunn av boligprisveksten.

Store forskjeller i aldersgruppene

Mæhle mener dette viser at norske husholdninger generelt er solide, men han understreker at størrelsen og sammensetningen av nettoformuen varierer mye fra aldersgruppe til aldersgruppe.

– De yngste har naturlig nok en lavere nettoformue, og boligen består gjerne av en større andel av formuen enn for de eldre aldersgruppene, sier Mæhle, som påpeker at mange unge dermed også er sårbare i tilfelle et boligprisfall.

Denne uken la også Finanstilsynet frem en fersk boliglånsundersøkelse som viser at bankene er blitt rausere med å gi boliglån, og har økt andelen lån med høy belåningsgrad sammenlignet med tidligere år.

Les sakene:
– Risiko for betydelig boligprisfall
Vekst i boligprisene som gir grunn til uro

- Mange unge vil tjene på et boligprisfall

- Isolert sett vil mange unge tjene på et boligprisfall dersom de skal kjøpe en større og dyrere bolig, men det hjelper lite dersom boligprisfallet har spist opp egenkapitalen i boligen de i dag eier. Med lav eller ingen egenkapital, blir det for mange vanskelig å kjøpe noe nytt, påpeker Mæhle, og gir følgende råd til førstegangskjøpere som må låne relativt mye:

- Bruk dagens lave renter til å nedbetale så mye du kan på lånet. Vurder å utsette større investeringer til boliglånet er nede på et nivå som gjør at du tåler et boligprisfall uten at egenkapitalen blir spist opp.

Tidligere denne uken la Finans Norge frem tall som viste at andelen foreldre over 50 år som har hjulpet barna inn i boligmarkedet har vært jevnt stigende de siste årene, fra 38 prosent i 2010 til 43 prosent i år. I aldersgruppen 40-49 år, som normalt har barn som nærmer seg boligkjøp, oppgir 64 prosent at de har planer om å gi støtte til boligkjøp.

Les også:
Boligkjøpere holder seg til budsjett

- Dobbel boligprisstigning neste år

- Akkurat nå er sterk vekst i boligprisene faktisk bra  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.