Til tross for en liten nedtur på slutten av fjoråret, venter sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen at det vil bli solid boligprisvekst også i år. Blant annet godt hjulpet av nye runder med rentekutt fra Norges Bank.

- Det blir så billig å bo. De månedlige kostnadene ved å bo luksuriøst vil være de samme som å eie en luksusbil. Og noen vil ta det valget å droppe bilen og heller ha en flott leilighet på Frogner, sier Andreassen.

- At det var litt svakere enn ventet i desember endrer ikke noe for utsiktene for 2016, sier han.

Han venter at boligprisene samlet sett vil stige med rundt fem prosent i år sammenlignet med fjoråret.

Leiligheter vil gjøre det best

- Det vil være rentedrevet. Leiligheter vil gjøre det mye bedre enn andre boliger, sier Andreassen.

Han viser til at de månedlige boutgiftene ved å eie en leilighet typisk faller mye mer når renten går ned, rett og slett fordi brorparten av kostnadene er knyttet til finansieringen. Eneboliger og større eiendommer har typisk langt høyere boligkostnader på grunn av vedlikehold.

Andreassen venter totalt tre rentekutt i år og at gjennomsnittlig lånerente for rammelån vil falle fra et nivå på rundt 2,5 prosent til rundt 1,5 prosent.

- Det reduserer boligkostnadene på dyre leiligheter dramatisk. Men det gjør det ikke på herregårder med et par hundre tusen i driftskostnader, sier Andreassen.

- Rammelånene vil falle med et prosentpoeng gjennom 2016 og bidra til å igjen redusere boligkostnadene for leiligheter og bidra til å løfte prisene, sier han.

Store forskjeller

Men også i år vil det være store regionale forskjeller i boligmarkedet, mener sjeføkonomen. Mens prisene i Oslo steg med 9,5 prosent fra desember 2014 til desember 2015, falt de med 5,3 prosent i Stavanger.

Andreassen tror prisene i Stavanger vil falle med ytterligere fem prosent i år, mens prisene i Oslo vil stige tilsvarende mye.

- Vi er veldig usikre hvor disse oljetentaklene strekker seg, sier Andreassen.

- Gjetningen er at hovedstadsområdet vil bli mindre rammet enn Stavanger og Rogaland, sier han.

Venter prisfall mot slutten av året

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets venter på sin side en annerledes utvikling i prisene. Han tror vi kommer til å se et fall også på landsbasis mot slutten av året etter hvert som virkningene fra oljesmellen brer seg utover større deler av landet. 

- Vi tror nok at økte utfordringer for norsk økonomi og høyere ledighet kommer til å legge en demper på prisutviklingen i boligmarkedet. Vi forventer en ganske forsiktig prisoppgang i begynnelsen av året, så flater det ut og så blir det nedgang mot slutten av året, sier Aamdal.

Det betyr at også de mindre oljetunge delene av landet etter hvert også vil oppleve prisnedgang i boligmarkedet.

- Når vi ser på utviklingen i de underliggende faktorene, spesielt på arbeidsledigheten, så ser den ut til å holde seg ganske bra i Oslo-omårdet og Østlandet og innlandet generelt. Det tror vi vil endre seg i løpet av året, sier Aamdal.

Les også: Slik svarer Uber-sjefen om avskilting

Lager godlyder over svak krone

Asia i dag: Spår gjeldskrise og børsfall i 2016

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Verdensmester i kaffekunst Tim Wendelboe forteller hvordan du gjenkjenner en kvalitetskaffe:

Verdensmester i kaffekunst Tim Wendelboe forteller hvordan du gjenkjenner en kvalitetskaffe
Kaffe er ikke bare kaffe.
02:46
Publisert: