I dag la boligmeglerne frem statistikken for juli. For første gang på to år synker boligprisene i Norge både nominelt og justert for sesongvariasjoner.

Av de store byene, er det nå bare Oslo som har prisvekst. I andre enden av skalaen finner man Stavanger som den eneste med prisfall både siste måneden og siste år.

Boligprisfall i alle byer - bortsett fra én

Nedturen kan bli lang. Og bratt.
Prisfallet i Stavanger er imidlertid ikke stort, ned 1,3 prosent sammenlignet med juli i fjor. Men flere eksperter er temmelig sikre på at fallet bare er begynnelsen.

- Det vil være naturlig om prisene faller i to-tre-fire år til. Jeg kan selvsagt ta feil, men tror dette er det mest sannsynlige scenarioet, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk familieøkonomi til Stavanger Aftenblad (krever innlogging).

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, ser for seg et lignende scenario. Og i så fall kan realprisene falle så mye som 40 prosent før det snur igjen, tror han.

- Det er ikke noe spesielt, det har skjedd både i Norge og andre land før. Det er et normalt fall hvis det først begynner å gå den gale veien, sier han til avisen.

Norge generelt, men Stavanger spesielt, har oppleved en eventyrlig prisoppgang på boliger over lang tid. Siden 2003 har prisene i Norge steget nesten 86 prosent. I Stavanger har prisene steget hele 114 prosent i samme periode.

Førskjelv i utleiemarkedet
I dette perspektivet er prisfallet på under to prosent i Stavanger så langt nærmest som en krusning å regne. Men i en annen statistikk finner man allerede tall som kan være et forvarsel om hva som er i vente: Utleiestatistikken. Oljebyen flommer nemlig over av ledige boliger som folk vil leie ut - og utleieprisene har begynt å falle kraftig.

Les saken: Antallet ledige boliger har tredoblet seg: Utleieprisene i Stavanger stuper

- Det forteller meg at det er noen der ute som er desperate snart. Hvis de ikke får leid ut til prisen de vil ha, må de selge. Det gjør at prisene blir dumpet både på salg og utleie, konkluderer Reid Krohn-Pettersen overfor Aftenbladet.

Les også på DN.no:

Barns mobilsurfing: - Svært skadelig for skjelettet, men også hjernen

- Boligprisene i Oslo må snart dempes - for 11,7 prosent økning er ikke normalt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.