Boligprisene falt 1,4 prosent i september sammenliknet med august, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Det er den største septembernedgangen i faktiske boligpriser siden krisehøsten 2008.

Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,9 prosent i forhold til august (se forkl#229 i faktaboks).

Dermed er dette den første septembermåneden siden krisehøsten 2008 at den underliggende pristrenden er negativ (se tabell).

Boligprisene er nå 2,6 prosent høyere enn i september 2012, og 5,7 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.












Sesongkorrigerte priser i parentes. Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med august-statistikken. Kilde: Eiendomsverdi/EFF/Finn.no

Uendrete priser fra september og ut året gir en årsvekst på 5,5 prosent.

- Vi tror vi har tatt ut prisstigningen for i år, og det er en stor sannsynlighet for at vi vil få et moderat prisfall det siste kvartalet. Dette er imidlertid ikke uvanlig for denne tiden av året, men i et litt lengre perspektiv ser vi også en moderat prisutvikling. I dette bildet ser vi tegn til at det fortsatt vil være press oppover, men vi vil nok gå en tid i møte med et litt mer flatt marked og kanskje til og med en negativ prisvekst, sier administrerende direktør Christian Dreyer i EFF.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 31.200 kroner.

Sjekk boligprisene der du bor

Hovedårsaken til dette er at tilbudssiden med boliger til salgs har økt igjennom året, ifølge Dreyer.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra august til september:


- Når vi likevel beskriver markedet som velfungerende, skyldes det at vi har hatt rekordstor omsetning i september - på samme høye nivå som de to foregående årene, sier Dreyer.

Nå ligger det 15.844 boliger på Finn.no mot 15.314 boliger foregående måned. I september 2012 lå det 13.022 boliger på Finn.no.

- En høyere tilbudsside gjør at boligkjøperne har mer å velge mellom, som igjen påvirker prisene, sier Dreyer.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 30 dager i september, mot 31 dager i august. I september 2012 var formidlingstiden 29 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.



- Et boligmarked med lavere prisvekst har vært en uttalt politisk målsetting, og er et direkte resultat av politiske grep som økt krav til egenkapital hos boligkjøperne og økte kapitalkrav til bankene. Mye tyder på at disse tiltakene nå begynner å gi effekt, sier Dreyer.

I september ble det omsatt 7381 boliger, mot 7801 i august (augusttallene er revidert opp 21,7 prosent fra 6406).

I september i fjor ble det omsatt 7395 boliger. Så langt i 2013 er det solgt 63.275 boliger sammenliknet med 64.769 i fjor.

- Vi har i hele år hatt et velfungerende boligmarked preget av høy aktivitet og relativt høy omsetningstakt. Likevel har prisene flatet ut, og vi har en trend med en svakere 12 måneders veksttakt enn vi har sett de siste årene (2,6 %), sier administrerende direktør Christian Dreyer i EFF.
- Vi har i hele år hatt et velfungerende boligmarked preget av høy aktivitet og relativt høy omsetningstakt. Likevel har prisene flatet ut, og vi har en trend med en svakere 12 måneders veksttakt enn vi har sett de siste årene (2,6 %), sier administrerende direktør Christian Dreyer i EFF.

Selektivt boligmarked
På tross av prisfall i september er det fortsatt store regionale forskjeller i boligmarkedet. I Tromsø og Bergen meldes det fremdeles om høy prisvekst, med henholdsvis 8,5 prosent og 5,3 prosent de siste 12 måneder. September-tallene viser også høy omsetningshastighet i disse byene. Andre regioner preges av et svakere marked, der Kristiansand fremdeles har negativ prisvekst de siste tolv månedene med 2,5 prosent

Les også:
Betalte 236 millioner for Norges dyreste leilighet: - Dette ble en ufattelig dyr investering
- Fortsatt stort behov for nye boliger
- Tre smarte kjøp i dagens boligmarked

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.