Salget av nye boliger falt 34 prosent i fjerde kvartal i 2013 sammenliknet med samme kvartal året før. Igangsettingen falt 17,5 prosent sammenliknet med fjerde kvartal 2012.

Det viser en ny rapport fra Boligprodusentenes Forening, som ble lagt frem i dag.

For året under ett sank salget med 12 prosent, mens igangsettingen i 2013 falt med seks prosent sammenliknet med 2012.

Over halvparten av denne salgsnedgangen kom i Oslo, som hadde en relativ nedgang på hele 47 prosent.

For de øvrige 18 fylkene gikk salget ned med seks prosent.

- Bare tilgjengelig for de best bemidlede
- Mye av nedgangen i Oslo skyldes nok at prisene på nye boliger i hovedstaden er kommet opp på et nivå som bare er tilgjengelig for de best bemidlede, skriver Boligprodusentene i rapporten.

- Utviklingen i både salg og igangsetting i 2013 må sees i sammenheng med at bankene økte kravet til forhåndssalg i nye boligprosjekter, at Husbanken gikk tom for penger både til grunnlån og startlån og nye garantibestemmelser for boligbyggerne, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentens forening.

Totalt ble det igangsatt 27.500 boliger i 2013.

- Slik markedet ser ut nå vurderer vi sannsynligheten for å overstige 28.000 igangsatte boliger på landsbasis i 2014 som forholdsvis lav, skriver Boligprodusentes forening i rapporten.

Boligprodusentenes forening mener behovet ligger på 38.000 boliger årlig.

- Et flatt 2014
- Vi havner mest sannsynlig på cirka 95 igangsatte boliger i januar 2014, mot 84 i januar 2013 og 88 i januar 2012, sier kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus til Dagens Næringsliv.

- Det litt spesielle er at vi i 2013 hadde en ganske dramatisk nedgang i antall igangsatte leiligheter med -34 prosent, men vi økte godt på eneboliger og småhus (tomannsboliger og mindre rekkehus) med drøye 11 prosent, sier Myrland.

Dette bekrefter, ifølge Myrland, trenden med at det er leilighetsmarkedet som har tatt hele «støyten».

- Vi venter et flatt 2014. Om myndighetene raskt endrer for eksempel tilgjengelighetskravene på leiligheter noe, og vi kommer raskt i gang med regulering av flere tomter kan igangsettingen øke raskt, men foreløpig ser det ikke ut til at noe slikt skjer, sier Myrland.

Ifølge Myrland er den største prisdriveren i markedet de siste årene tomteprisen.

- Byggekostnadene følger stort sett normal prisstigning, men tomteprisene har mangedoblet seg de siste årene i pressområdene og de større byene. Får vi større tilgang på tomter i disse områdene slik at prisene her normaliserer seg, vil også igangsettingstakten øke naturlig nok, men ingenting tyder på at det kommer noen føringer fra myndighetene på tomteregulering, sier Myrland.

Les også:
Lokker boligkjøpere med møbler
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.