Boligprosjektet Wessels Hus på Kjeller ved Lillestrøm har planlagt byggestart i 2014, men kun ti av 44 leiligheter er solgt siden salgsstart sensommeren 2013. Det fikk salgssjef Mads Brannstorph i NCC Bolig til å tenke utradisjonelt. De første ti som kjøper leilighet i januar får en møbelpakke fra Slettvoll til en verdi av 50.000 kroner. Kampanjen som startet rett på nyåret har foreløpig utløst ett salg og en reservasjon, ifølge Brannstorph.

– Vi ønsket å skapet ny oppmerksomhet rundt prosjektet, og føler vi har lykkes så langt når vi nå er halvveis ut i kampanjeperioden med ett salg, en reservasjon og flere nye interessenter, sier Brannstorph.

NCC har flere nyboligprosjekter rundt om i landet. Brannstorph er forsiktig optimist i forhold til salgstakten i 2014.

– Jeg tror folk begynner å ta innover seg at økonomien fremdeles er god her til lands, sier han.

Ingen friskmelding
I dag legger Boligprodusentenes Forening frem boligstatistikken for 2013 med presentasjon av tall for salg og igangsetting av boliger. Ifølge foreningens tall til og med november 2013 var det solgt ni prosent færre boliger enn samme periode i 2012. I november isolert sett var salget 39 prosent lavere i 2013 enn året før.

– Desember er jo vanligvis en marerittmåned, men dette er bedre tall enn jeg fryktet. Det rapporteres om bedre salg i januar, men det er fortsatt nok av utfordringer i boligsektoren, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening, som ikke vil komme med noen friskmelding ennå.

Les dagens sak: Boligsalget stupte

Flere på visning
Mange aktører rapporterer om langt høyere aktivitet i brukt¬boligmarkedet på denne siden av nyttår. Det samme ser ut til å gjelde nyboligmarkedet, som nærmest lå nede for telling ifjor høst.

– Visningene på nyboliger starter først for alvor til helgen, men allerede nå ser vi at det er betydelig større interesse og bedre oppmøte på visninger enn det var i tredje og fjerde kvartal ifjor, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

Meglerkjeden har solgt en del to- og treromsleiligheter, men ingen større og dyrere leiligheter.

– Ingen av utbyggerne vi selger for har satt ned prisene. Vi selger nå til sluttbrukere som skal ha leiligheten for å bo, investorer som kjøper for videre¬salg er borte, sier Halvorsen.

– På mange av prosjektene har vi akkurat begynt markeds¬føringen, men vi konstaterer at responsen på de visningene som er gjennomført er betydelig bedre enn vi opplevde i november/desember ifjor, sier avdelingsleder Jon Olav Halgunset for Eiendomsmegler 1 Oslo Prosjekt.

Henvendelser på enkelte prosjekter har tatt seg betydelig opp, noe som ifølge Halgunset erf#229smessig vil gi en økning i salgstakten fremover.

– Vi registrerer også at flere banker ønsker flere boliglåns¬kunder, noe som vil virke positivt inn på nyboligmarkedet, sier Halgunset.

«Betinget optimist»
– Vi merket allerede i desember at det er flere på visning, og at det oftere ender i salg. Vi har ikke alle disse kikkerne lenger, sier administrerende direktør Baard Schumann i boligprodusenten Selvaag Bolig.

Under henvisning til at det er et børsnotert selskap vil han ikke ut med konkrete tall.

Ifølge Schumann ber langt flere om privatvisninger nå, og disse ofte resulterer i salg.

– Jeg tror likevel ikke nyboligsalget blir fantastisk høyt i første kvartal. Først må vi få tømt litt av varelageret, men det er faktisk lavere nå enn jeg hadde trodd det skulle være, sier Schumann, som sier at priskutt ikke har vært et tema.

– Løsningsgraden på brukte boliger er høy nå, og det vil smitte over på nyboligmarkedet om en måned eller to, sier Schumann.

– Vi var veldig spente, og er glade for at det er liv i markedet, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos.

Ved utgangen av uke tre i år hadde Obos solgt 17 nye boliger, mot 30 i samme periode ifjor.

– Sett i sammenheng med bruktboligsalget nå, gjør nyboligsalget at vi er betingede optimister, sier Pettersen.









Les også:
Betaler heller 20.000 ekstra i måneden enn å dumpe prisen

Derfor vil han ikke kutte prisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.