Konsolideringen i oljeservicemarkedet er ikke over med fusjonene mellom Acergy og Subsea 7, samt fusjonen mellom BW Offshore og Prosafe Production, mener analytiker Atle Hauge i Carnegie.

Han peker på en del aktuelle kandidater for oppkjøp innen riggsektoren.

En rekke kandidater
Hauge mener at det vil kunne komme flere oppkjøp i bransjen og at en del nye aktører ligger utsatt til.

- Er du en ny spiller på dypvannsmarkedet, så stiller du litt bak i køen i forhold til å få kontrakter, sier Hauge til DN.no.

Og det er nettopp slike aktører Hauge mener kommer til å bli aktuelle oppkjøpskandidater.

Oppkjøpskandidater som nevnes av Hauge er selskapene Dryships Incorporated og dets heleiede datterselskap Ocean Rig, samt Oddfjell Drilling. Han mener at det mest opplagte er å forvente oppkjøp av mindre aktører innen riggbransjen, samt enkeltstående rigger.

Seadrill vil bli større
Når det gjelder Seadrill, tror også Hauge at John Fredriksens Seadrill SDRL kommer til å kjøpe opp Pride International, der Seadrill allerede har en eierandel på 9,5 prosent.

Hauge mener markedet fremdeles er preget av for mange tilbydere innen rigg.

- Det er ikke helt unormalt i sykliske bransjer at man får en «boom and bust». Når det er på topp, slik som før 2008, så kommer det ofte mange nye spillere på banen. Da blir det gjerne et overmettet marked og da får man nedgang i markeder og konsolidering slik som nå, sier analytiker Atle Hauge i Carnegie til DN.no.

Etter uro kommer oppkjøpene
Markedet har ligget ganske i ro under kredittkrisen, da de som potensielt kunne kjøpe opp hadde mer enn nok med sitt, men Hauge mener at man nå vil kunne se en sterkere konsolidering.

- Nå har en del av de mindre aktørene fått en del oppdrag og vil kunne oppnå en relativt god pris i markedet, sier analytikeren.

Macondo-ulykken har endret markedet og aktørbildet. Ulykken har også endret bildet med tanke på hvilke selskaper som vil kunne få flest oppdrag fremover, mener Hauge.

Vil ha store, trygge aktører
Kundene vil ha det beste og nyeste utstyret, operatørene vil også i enda større grad være påpasselige med hvem de har som leverandører, og vil foretrekke store, trygge aktører, mener Hauge.

Både innen rigg og innen subsea har det vært en sterk konsolidering, som ennå ikke er avsluttet.

En rekke fusjoner er på trappene og det spekuleres om andre.

Les mer her:

John Fredriksens oppkjøpsplaner:

Fredriksen klar for rigg-kupp

Pride ønsker mer Seadrill-eierskap

Cecilie Fredriksen fortsetter aksjekjøpene

BW Offshore og Prosafe Production:

Enige om å bli verdens nest største

Subsea 7 og Acergy:

Storfusjonen får grønt lys (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.