Fredag ettermiddag falt verdien av den digitale valutaen bitcoin med mer enn 20 prosent. Årsaken var at amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC) avviste et forslag om å åpne for investeringer i bitcoin gjennom såkalte exchange-trade fund (ETF). På få minutter falt prisen på en bitcoin til under 1000 dollar fra 1290 dollar. Men kort tid etter tok kursen seg noe opp igjen, og den handles søndag mellom 1100 og 1200 dollar.

Handel med bitcoins er fortsatt ikke mulig på de regulerte, amerikanske markedene. REUTERS/Benoit Tessier/File Photo
Handel med bitcoins er fortsatt ikke mulig på de regulerte, amerikanske markedene. REUTERS/Benoit Tessier/File Photo (Foto: Benoit Tessier / Reuters/NTB Scanpix.)

ETF'er er en måte å satse penger på kurssvingninger uten fysisk å eie de underliggende verdiene, i dette tilfellet digitalvalutaen bitcoin.

Forslaget om bitcoin ETF kom fra tvillingbrødrene Cameron og Tyler Winklevoss. Brødrene er kjent for å ha fått millioner av Facebook-aksjer i et forlik med Mark Zuckerberg etter at de påsto at han hadde stjålet ideen til Facebook fra dem da de alle var studenter ved Harvard.

Om SEC hadde godkjent forslaget ville det blitt mye lettere for vanlige investorer å kjøpe bitcoins, men børsmyndigheten frykter at investorene kan bli svindlet i bitcoin-markedet, som i hovedsak er et uregulert marked, skriver Vox.com.

Frykter svindel

Loven krever at SEC forsikrer seg om at verdipapirer som skal handles i det åpne amerikanske markedet handles i velregulert marked som gir tilstrekkelig beskyttelse mot manipulasjon og svindel. SEC mente at disse kravene ikke er oppfylt med hensyn til bitcoin, som handles i uregulerte utenlandske markeder, spesielt i Kina. Bitcoin har også hatt ekstreme kurssvingninger, ifølge SEC, skriver Vox.

Jerry Brito som jobber for Coin Center, et selskap som ønsker mer bitcoin-handel, mener SECs beslutning skaper en høna-eller-egget-situasjon.

– Hvordan kan vi skape velkapitaliserte og regulerte markeder i USA og Europa om finansinnovatører ikke får tilby produkter i markedet som skaper etterspørsel etter digitale valutaer som bitcoin, spør Brito.

Til tross for den siste kursnedgangen har den digitale valutaen steget kraftig det siste året. For ett år siden kostet en bitcoin rundt 400 dollar, mens den i 2010, da handelen i valutaen så smått startet opp, kostet seks amerikanske cent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.