Aksjekursen til Tor Olav Trøims rigg-initiativ Borr Drilling har falt over 90 prosent siden nyttår.

Men denne uken kom det nyheter som ga litt optimisme i markedet.

Borr Drilling steg mer enn 40 prosent fra start på Oslo Børs fredag morgen, men korrigerte litt tilbake og endte ved børsslutt opp rundt 18 prosent. Kurshoppet er likevel betydelig, og kommer etter at selskapet hentet 30 millioner dollar (cirka 302 millioner kroner) i frisk kapital i en kriseemisjon. Pengene skal brukes til generelle selskapsformål, opplyses det. Emisjonen var kraftig overtegnet, og pengene ble hentet til 6,45 kroner per aksje.

Analytiker Magnus Olsvik i meglerhuset Kepler Cheuvreux mener det er imponerende at selskapet har klart å hente penger til den prisen.

– Alle detaljene er ikke gitt enda, og dette er en del av en større plan som må til for at selskapet skal komme gjennom de neste årene, sier han.

«En massiv gjeldsvegg»

I en oppdatering onsdag skrev Borr at det er i forhandlinger med kreditorer – og verftene som skal levere selskapet rigger – om en løsning som skal sikre selskapet finansiering i to år.

Helt konkret vil selskapet sikre finansiering på 315 millioner dollar – litt over 3,1 milliarder kroner – de neste to årene. Borr vil også senke ratene til 20.000 dollar per dag, som skal være tilstrekkelig for å dekke de løpende kostnadene til selskapets rigger, gitt at 12 av 23 av disse er i drift.

Emisjonen skal godkjennes på generalforsamling og er avhengig av enighet med blant andre sikrede långivere om redningspakken. Men selv om krisepengene er på vei inn, mener Olsvik det lureste er å holde seg unna.

– Det er absolutt positivt at de har fått hentet penger, men markedet får de ikke gjort så mye med. De gjør det de kan på nåværende tidspunkt, men det er langt igjen før aksjonærverdier kan skapes. Derfor mener vi det fortsatt er greit å holde seg unna, sier Olsvik.

– Hvis man vil inn i rigg er det bedre alternativer der ute.

Kepler Cheuvreux har et kursmål på to kroner for Borr-aksjen, og anbefaler salg. Fredag ettermiddag handles Borr Drilling til like over syv kroner aksjen.

Også meglerhuset SEB har flere innvendinger til selskapets situasjon. I en fersk analyse peker meglerhuset på selskapet vil møte «en massiv gjeldsvegg» i 2022/2023.

«Selv om vi anerkjenner de økte mulighetene, må det legges frem bedre argumenter for å investere enn bare å overleve i to år», skriver SEB.

Meglerhuset understreker at det vil være mye svingninger i aksjen, og setter kursmålet til én krone.

Olsvik har også sett på gjelden til Borr Drilling. Han mener det er fare for at investorene må inn med enda mer penger.

– Det virker som at mye av gjelden vil forfalle i 2022. Da må man ta en ny runde i løpet av 2021 for å flytte på forfall av gjelden. Risikoen er at markedet ikke er noe bedre, og da er det fare for at aksjonærene må inn med nye penger for at bankene skal gå med på å flytte forfall, sier han.

– Riggmarkedet er ikke i bedring, og vi tror det vil forverre seg helt mot neste år. Det vil fortsatt være fokus på likviditet og at det fortsatt er høy gjeld i selskapet.

Terminerte kontrakter

Så langt i år har selskapet falt over 90 prosent på børsen, og er verdsatt til like over 600 millioner kroner. I løpet av våren har oljeprisen kollapset, og selskapet har meldt om mange terminerte kontrakter.

Allerede før krisen meldte Borr Drilling om et underskudd før skatt på 65 millioner dollar i fjerde kvartal 2019. Selskapet skulle egentlig legge frem årsrapporten i slutten av april, men dette er blitt utsatt senest 15. juni.

Borr Drilling er notert både på Oslo Børs og på børsen i New York (NYSE). I mai har selskapet også blitt truet med å bli utestengt av sistnevnte. Årsaken er at aksjekursen har falt under et gjennomsnitt på én dollar over de siste 30 handelsdagene. Å ligge over en gjennomsnittskurs på én dollar er minstekravet for notering.

Borr Drilling ble etablert av forretningsmannen Tor Olav Trøim i 2016. I dag er han viseformann og en av de største eierne. Fredag morgen kom meldingen om at Tor Olav Trøim har tegnet seg for 769.231 aksjer i emisjonen. Dette tilsvarer cirka fem millioner kroner. Etter transaksjonen vil Trøim og nærstående eie rundt 9,7 millioner aksjer i selskapet.

Trøim lar seg dermed vanne ut, og går etter emisjonen fra en eierandel på 7,9 prosent i Borr Drilling til 6,1 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.