Netthandelsgiganten Amazon har i likhet med de andre tek-kjempene på Wall Street blitt filleristet på børsen det siste halve året.

Krigen i Ukraina, store problemer i forsyningskjedene og kraftig inflasjon har skapt store problemer for selskapet, men torsdag kveld kunne Amazon levere oppløftende nyheter.

Til tross for et nytt underskudd på 20 cent per aksje, er omsetningen bedre enn ventet. Men den mest oppløftende nyheten for investorene var at fremtidsutsiktene ser langt bedre ut enn ventet.

I den ferske kvartalsrapporten, som ble lagt frem torsdag kveld, skrur Amazon opp utsiktene for tredje kvartal. Selskapet tror det vil dra inn 130 milliarder dollar det neste kvartalet. Det er en kraftig oppjustering fra de forrige estimatene, og mye bedre enn det analytikerne forventet.

Det fikk Amazon-aksjen til å umiddelbart hoppe ti prosent.

Høyere omsetning enn ventet

Selskapets negative resultat var dårligere enn ventet. På forhånd trodde analytikerne at selskapet ville få et kraftig resultatfall fra 0,75 dollar til 0,14 dollar.

Omsetningen endte på 121,2 milliarder dollar. På forhånd var det ventet en omsetning på 119,5 milliarder, ifølge analytikerestimater på Wall Street. I fjor omsatte selskapet for 113,1 milliarder dollar i samme periode.

Da Amazon i slutten av april la frem sine tall for årets første kvartal endte det med en inntektsøkning på syv prosent – den laveste kvartalsvise veksten siden dotcom-boblen i 2001. Det var også selskapets andre kvartal på rad med ensifret vekst.

Enda verre var det at netthandelsgiganten leverte milliardtap – det første kvartalsmessige underskuddet siden 2015.

Amazon-aksjen har falt rundt 28 prosent hittil i år, tynget av blant annet høy inflasjon, problemer med forsyningskjeder, resesjonsfrykt og økende konkurranse.

Wedbush-analytiker Michael Pachter mener den høye inflasjonen kan slå begge veier for Amazon. Mens selskapet kan ta seg bedre betalt for produkter og tjenester, vil etterspørselen blant konsumentene svekkes, og økte lønnskostnader tynge marginene, forklarer han til Yahoo Finance.

Mange muligheter

I forkant av kvartalsrapporten var det knyttet spenning til Amazon Web Services, som leverer skytjenester. Til tross for at denne delen av selskapet kun utgjør en mindre del av virksomheten, er det en av Amazons desidert mest lønnsomme.

På forhånd var det ventet at denne delen av selskapet skulle omsatte for 19,5 milliarder dollar, opp fra 14,8 milliarder dollar i tilsvarende kvartal i fjor. Fasiten for andre kvartal endte på 19,7 milliarder dollar.

Robin Øvrebø, fondsforvalter i Odin, uttalte til DN i juni at Amazon fremstår som det dyreste av de store teknologiselskapene i USA.

Samtidig trakk han frem at selskapet kan vokse på flere måter:

– Amazon er selskapet med størst mulighetsrom, både gjennom skylagringstjenester og global handel. For eksempel har Amazon rundt 40 prosent av amerikansk e-handel, men bare ti prosent globalt. Og e-handel utgjør fortsatt bare 20–25 prosent av den totale handelen i verden.

I USA er analytikerne positive til Amazon, og mener aksjen har en gjennomsnittlig oppside på rundt 38 prosent fra torsdagens kurs. 48 av 52 analytikere anbefaler «kjøp» eller «overvekt», ifølge Wall Street Journals oversikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.